3096 dager

Innestengt, mishandlet og misbrukt i over åtte år. I 3096 dager forteller Natascha Kampusch om hvordan det var å bli kidnappet og holdt fanget i så lang tid.

For snart fem år siden klarte Natascha Kampusch å rømme fra fangenskapet. I 2010 fortalte hun sin historie i boken 3096 dager. Nå har boken også kommet ut her til lands og det er Cappelen Damm som står for (den noe voldsomme) disturbudsjonen. Den er også blitt en del av bokbloggturnéen (som du kan lese mer om her) og vi er dermed 7 bloggere som skal si hva vi synes om boken. Først ut var Julie, i går var det Linn og i morgen er det Shauri som skal si sin mening. Men nå er det min tur!

Natascha Kampusch var ikke mer enn 10 år da hun ble kidnappet. Han kastet henne inn i bilen og Natascha var forberedt på både å bli voldtatt og drept. Lite visste hun at hun i 3096 dager skulle bli holdt som slave i kjelleren til kidnappeneren sin, Wolfgang Priklopil.
I boken forteller Natascha om sin oppvekst og hvordan hun forlot moren i sinne morgenen hun ble kidnappet. Hun forteller videre om hvordan kidnapperen psykisk og fysisk holdt henne nede, og det gikk flere år før hun for første gang slapp ut av det underjordiske fengselet. Hun forteller detaljert om mishandlingen og de psykiske overgrepene og en kan ikke få annet enn vondt i magen av å lese de nærmest likegyldige oppramsingene av slag, spark o.l..

«»Du har brakt oss i en situasjon, hvor bare en av oss kan overleve,» sa jeg plutselig. Kidnapperen så overrasket på meg. Jeg lot ham ikke gjøre meg usikker. «Jeg er virkelig takknemlig for at du ikke har drept meg og for at du tar så godt vare på meg. Det er virkelig snilt av deg. Men du kan ikke tvinge meg til å bli hos deg. Jeg er et eget menneske, med mine egne behov. Denne situasjonen må ta slutt.»»

Det er en sterkt og grusom historie Natascha Kampusch har å fortelle. Hun ble holdt fanget fra hun var 10 til hun var 18 – at hun fungerer fortsatt er et under for meg. Og det er selvfølgelig derfor blitt mye oppstyr rundt denne jenta. Boken er utsolgt fra forlaget og raste straks inn på bestselgerlister. For noen få uker siden var hun hos Skavlan og hun fremstår nesten skremmende normal. For meg er det umulig å skjønne hvordan hun har klart seg? Hun fremstår så utrolig sterk!

Selvfølgelig har hun fått hjelp til å skrive denne boken, men det er ikke en bok man leser på grunn av vakre formuleringer og flertydige metaforer. Dette er en bok der Kampusch får fortelle sin historie om hvordan hun overlevde dagene i det fysiske og psykiske fengselet kidnapperen hadde plassert henne i. Det er et forsøk på å forklare flere ting, både om hennes egen stiuasjon, men også omkring kidnapperen (som forøvrig tok livet av seg da hun rømte). Allikevel blir ikke alle spørsmål besvart, selvfølgelig, og jeg skulle gjerne fått enda mer om hvordan hun klarer å fungere (selv om dette kanskje egentlig ikke går an å si?) og om kidnapperen. Men, begge er vanskelig å gripe an – og dette er tross alt bare Kampusch’ ord om hvordan det var å være fanget i en tilstand som for oss vanlige mennesker er helt ubegripelig.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s