Kommer jeg til kort?

Jeg synes det er vanskelig å lese novellesamlinger, allikevel har jeg 8 stykker i samlingen. Nå har jeg fått en ny bok å bryne meg på – kortprosa. Hvordan leser man sånt?

Å lese én novelle er ofte veldig fint, og et deilig avbrekk fra andre, lange bøker som det til tider føler som man aldri blir ferdig med. Å lese novellesamlinger derimot, synes jeg rett og slett er litt vanskelig. Skal de leses på rekke og rad – som en hvilken som helst roman? Kan jeg begynne bakerst? Går jeg glipp av noe om jeg bare leser én av novellene?

Jeg har ingen svar, så jeg gjør litt forskjellig. Noen leser jeg en tilfeldignovelle i når humøret er sådan, mens andre forsøker jeg å lese meg gjennom. Men, foreløpig har jeg tilgode å ha lest en eneste novellesamling fra perm til perm.

For noen dager siden dumpet en ny bok ned i postkassen min. Du er her igjen og alt er forandra av Gaute M. Sortland. Den er liten, tynn og er angivelig kortprosa. Hva er egentlig det? I følge ordboka er det «betegnelse på korte prosastykker som noveller, eventyr, legender o l». Men, spør man wikipedia kan man lese at «formen er betydelig kortere enn en novelle, vanligvis under 1 000 ord.»

Nå har jeg lest (og likt) den første korte teksten i denne boken, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gripe det an videre. Er det sånn at jeg bør lese én tekst om dagen? Kanskje jeg skal spre det utover til én historie i måneden? Eller er det mulig å lese den fra perm til perm i løpet av en time? (For så kort er den!)

Jeg liker noveller, og jeg liker andre korte tekster, men jeg føler jeg ikke får det beste ut av de. Er det bare jeg som sliter litt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s