Tittel.. eller titler?

Vi er vel enige om at en boks tittel er viktig? Den kan få deg til å kaste deg over, eller kaste den fra deg.

Jeg begynte å tenke på det da jeg nettopp leste Hustvedts Når du ser meg. Jeg liker i og for seg den, men hadde vel ikke tenkt så mye over den. Så var det noe jeg skulle sjekke, og jeg kom over originaltittelen – det var jo noe ganske annet; The Sorrows of an American. Hva skjer når man oversetter tittelen – og forandrer den?

Jeg søkte litt rundt og forsøkte å finne andre gode eksempler, men fant få. Jeg regner med dere har flere! Det er jo ganske mange som holder seg tett på den originale som f.eks.  Mohsin Hamid sin bok The Reluctant Fundamentalist. Det er jo i og for seg riktig å gi den tittelen som følger, Den motvillige fundamentalist, men klinger det særlig fint? Ikke i mine ører. Er det alltid den beste løsningen å holde seg ordrett til originalen, eller kan man også ta hensyn til hvordan det låter?

Etter (kun få) søk rundt på norske forfattere som er oversatt til engelsk, ser det ut til at de fleste oversetterne der holder seg nesten pinlig tett på den originale tittelen. Jeg tror jeg hadde vært fornøyd med det om jeg var forfatter selv, for noe kan definitivt forsvinne om en oversetter skal finne på noe nytt, men det kan vel også føre noe godt med seg?

Hva er de beste titlene dere vet om?

Én kommentar Legg til din

 1. venstregærning sier:

  Jeg tror at noen ting forsvinner i oversettelsen uansett hvilken tilnærming man måtte ha. Noen ganger er det trolig best å holde seg nærmest mulig originalen, mens andre ganger er det mer eller mindre nødvendig å være litt kreativ. Det viktigste er vel at oversetteren prøver å finne en tittel som kler boka, både når det kommer til språk og innhold.

  Mine yndlingstitler:

  The Catcher in the Rye
  The Perks of Being a Wallflower
  The Unbearable Lightness of Being
  Among Other Things, I’ve Taken Up Smoking
  The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s