De gikk ikke fri

Kjærlighet på tross av nasjoner er i mange tilfeller vanskelig. Om det er krig blir det ikke akkurat lettere. De gikk ikke fri tar en nærmere titt på kvinner som forelsket seg i feil menn.

Ebba D. Drolshagen er en tysk-norsk forfatter som gav ut boken De gikk ikke fri – Kvinnene som elsket okkupasjonsmaktens soldater i sitt hjemland Tyskland  1998. Først i 2009 kom den ut her til lands på Oktober forlag, og det er jo særlig spennende da det både Norge var et spesielt tilfelle og at forfatteren selv har en sterk tilknytning til dette landet.

I De gikk ikke fri tar Drolshagen for seg kvinner som hadde forhold til okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, med særlig vekt på Frankrike og Norge. Det er lite man vet om dette, men jeg synes Drolshagen har fått mest mulig ut av det hun har for hånden.

I det store og det hele, til tross for hva motstandskampen sa ved krigens slutt, handler det som oftest om helt vanlig kjærlighet. Noe alle kan kjenne seg igjen i uansett tid og sted, krig eller fred.

Det er som sagt lite litteratur om emnet, og det er få som vil prate om det. Det er et ømt tema som helst skal gjemmes og glemmes, som forfatteren selv sier flere ganger i sin bok «skal ikke de stakkars kvinnene snart slippe?». Nei. Jeg synes det er utrolig spennende å lese om hvordan man behandler kvinner som brøt med de nasjonale «retningslinjene», forelsket seg i en soldat, men så forbi hakekorset han bar på armen.

En spennende bok, men jeg skulle gjerne likt å få hørt enda mer fra kvinner selv. Men, det er tydeligvis få som ønsker å forholde seg til dette, dessverre. Alt blir som regel enda bedre med førstehånds opplevelser, men Droldshagen har fått det beste ut av det hun hadde for hånden, og det er spennende lesning om kvinners forhold under krigen.

2 kommentarer Legg til din

  1. Rita sier:

    Jeg vil anbefale Tyskerjentene, historien vi aldri fikk høre av Helle Aarnes. Hun fikk til og med brageprisen for boken.

  2. Elin sier:

    Virker som en spennende bok. jeg synes alt med andre verdenskrig er spennende da:) Veldig interessert i akkurat det temaet:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s