Fra bok til film – Lolita

den

Det sies at filmen som regel er dårligere enn boken – men ingen regel uten unntak, eller hva?

Etter å ha lest ut Lolita på lørdag krøp jeg opp i sofan og så filmatiseringen. Filmen er fra 1997 og har fått mye skryt, og den er overraskende tro til innholdet i boken.

Jeg elsker det filmatiske uttrykket og det er mange fine bilder i denne filmen. Lolita (Dominique Swain) er skrekkelig pen(!!), men litt for gammel for å fremstå som en troverdig 12åring ved filmens begynnelse. Humbert, som spilles av Jeremy Irons, passer også skrekkelig godt til den etterhvert nokså herdete gamle grisen.

Jeg liker filmen mye bedre enn boken, da man slipper alt våset som Humbert kommer med i boken. Her er det kun handlingen, og den er jo i og for seg spennende å følge. Noe er jo litt sært, men jeg synes filmatiseringen av boken er velgjort og det har resultert i en god film med vakre bilder.

6 kommentarer Legg til din

 1. Elin sier:

  Aldri lest boka eller sett filmene, men nå fikk jeg lyst til å gjøre begge deler:) Takk for tips:)

 2. Heidi sier:

  Å, men det er jo ikke vås 😉

 3. Kathleen sier:

  Å, jeg ELSKER den filmen. Som du sier, helt nydelige bilder. Jeg kan se den om og om igjen. Til tross for at boken er an av yndlingsbøkene mine. Riktignok synes jeg Humbert ikke er like fæl i filmen som i boka, men det gjør ikke noe. For Dominique er Lolita AKKURAT som jeg tenker at Lolita er.

 4. May Brit sier:

  Hva vil du helst anbefale; lese boken først og så se filmen, eller motsatt?

  1. kasiopeiia sier:

   Med tanke på at hovedgreia med hele Lolitahistorien er ganske kjent, vil jeg nok påstå det ikke skader å se filmen før du leser boka. Det er få overraskelser og det er jo ikke akkurat noen stor hemmelighet som til slutt avsløres. Men, hadde jeg sett filmen og så lest boken, hadde jeg nok ikke giddet å lese den ferdig – da jeg lenge håpet på at det skulle bli et eller annet spennende høyde- eller vendepunkt – noe som jeg synes aldri kommer. Men som en gylden regel – bok før film!

 5. Julie sier:

  Har denne filmen stående i hylla (sett den flere ganger). Så filmatiseringen fra 1962 på tv for et par uker siden. Har ikke lest boka, men det skal jeg gjøre en dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s