Tyskerjentene, historiene vi aldri ble fortalt

den

Lobotomi, landsforviselese, adopsjon og landssvikere. Alle er ord som forbindes med tyskerjenter, eller tyskertøser som de kanskje oftere blir kalt. Jeg har lest Tyskerjentene.

Etter en artikkelserie i Bergens Tidene ble fortellingene om fem unge jenter som fulgte kjærligheten under krigsårene utgitt i bokform. Helle Aarnes er altså journalist og gav ut Tyskerjentene på Gyldendal i 2009. Både avisartiklene og boken har fått mye oppmerksomhet.

I sin bok tar Aarnes for seg tyskerjenter. Hun følger særlig fem unge kvinner som forelsket seg i tyskere i løpet av krigsårene 1940-45, men vi lærer også mye om hvordan forholdene var for disse kvinnene generelt både under og etter krigen.

Dette er en viktig bok som gir innblikk i en side av den norske historien som har i meget sterk grad vært fortiet. Vi ser en dårlig side av Norge etter krigen, noe som kanskje er på tide?  Det er nesten umulig for oss i dag å forstå at disse kvinnene kan ha blitt behandlet slik de åpenbart er blitt.

Aarnes veksler mellom historien om fem personlige historier  og generelle opplysninger om forhold fra denne gruppen. Dette lykkes hun meget godt med, og det er ikke uten grunn hun ble nominert til Brageprisen 2010.

Tyskerjentene er en spennende og lærerik bok som belyser fortiede handlinger som også bør være en del av vår historie, uansett hvor tragisk den er.

2 kommentarer Legg til din

  1. Elin sier:

    Den boka fikk jeg lyst til å lese. Har ikke lest akkurat den, men har lest mange andre som handler om 2.verdenskrig. Jeg liker slike bøker:)

  2. Beate sier:

    Dette er en av mine favorittbøker, veldig tankevekkende lesning!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s