Klokkemakeren

Høsten 2009 var jeg på lanseringen for Gert Nygårdhaugs siste bok. Da ble jeg solgt, og nå er den endelig lest. Jeg har lest Klokkemakeren.

Det er altså Gert Nygårdshaug som har skrevet denne boken, og den er utgitt på Cappelen Damm i 2009. Han vekker, som vanlig, oppmerksomhet.

I Klokkemakeren møter vi en urmaker, Melk, som bor i en liten, ikke-navngitt landsby. Plutselig en dag dukker det opp et kjempehull der den nye kirken har stått, og mystiske ting begynner å skje med tiden.

Dette er en fascinerende bok! Historien er det som gjelder i Nygårdshaugs bok, så jeg må faktisk si at jeg egentlig ikke legger noe særlig merke til. Det må legges til at han har meget hyppig bruk av komma og ser til tider til å ha glemt punktum til tider – men det plager meg egentlig ikke noe særlig. Det kan godt være et godt tegn?

I tillegg til å ha skapt en fascinerende historie, har også Nygårdshaug krydret med ett og annet som får meg til å humre litt, som her:

«Dette var en mager frokost, smilte hun, verken pølse, bacon, ost eller egg, Det er slik det må bli, smilte han tilbake, du må slanke deg, Mathilde, Synes du jeg er for tykk? undret hun, Ja, du har lagt raftig på deg det siste året, såpass mye at jeg er i ferd med å miste lysten, Lysten? Ja, har du ikke merket hvor lang tid jeg bruker på badet før jeg kommer til deg? Bruker du lang tid? undret hun, Det blir lengre og lengre nikket han, fordi jeg ikke er komfortabel med tykke kropper, derfor trekker jeg tiden ut når jeg er på badet, Det var rart, svarte hun, jeg synes du gjør deg ferdig så fort som svint, Synes du?»

Som dere forstår er dette en annerledes og kompleks bok som jeg må si meg imponert av. Jeg får lyst til å lese mer av Nygårdshaug, til tross for at de andre angivelig er helt annerledes. Og jeg må få legge til, slutten er riktig så fiffig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s