Dagene er gjennomsiktige

Barnslig sårt fortelles det om død, sorg og tap i Miriam Kristensens debutbok. At hun lykkes, er det ingen tvil om. Jeg har lest Dagene er gjennomsiktige.

Mirjam Kristensen debuterte med sin Dagene er gjennomsiktige på Tiden forlag i 2000. For denne fikk hun Tarjei Vesaas debutantpris.

I  Dagene er gjennomsiktige er det Sofie som forteller. Hun er ei lita jente, hvor gammel vet vi aldri, og hun og mamma og pappa er på vei til hytta for å møte lillebroren Jonas som er der sammen med besteforeldrene. Når de kommer til hytta blir det ikke som forventet. Vesle Jonas, firfislegutten,autisten, har falt i brønnen og bestefar venter med den lille, døde gutten i armene.

Det er en vakker historie som Kristensen forteller gjennom den barnslige stemmen til Sofie. Det blir sårt og den gir meg assosiasjoner til Torun Lians Bare skyer beveger stjernene – hvordan en mor forsvinner fra sitt eget barn, når hun mister et annet.

Det er vanskelige ting som forteller, dog i enkle formuleringer. Språket er enkelt, fint og litt barnslig – slik det helst skal være når det er et barn som er fortelleren.

«Hei, sier jeg. Er du her. Ja, sier broren min. Han lener seg tilbake i baksetet og stirrer på meg. Øynene hans er blitt mørkere blå, himmelblå som himmelen i bestefars øyne. Hvorfor la dere meg ned i det hullet i dag, sier broren min. Firfislegutt, sier jeg, det forstår du vel. Du er jo død. Er jeg det, sier broren min og klør seg på kneet. Han piller på en pæreformet skorpe han sikkert har hatt i ukesvis. Han ser på meg. Sofie, sier han, hva betyr det å være død. Jeg ser på ham. Jeg lenge på ham. Så mye har han aldri sagt til meg før. Det betyr at du ikke kan være sammen med mamma og pappa og meg lenger, sier jeg. Jeg hører at stemmen min er annerledes. Boren min ser fremdeles på meg med det samme blikket, det forandrer seg ikke. Da må vi si ha det da, sier han. Ja, sier jeg. Nå må vi si ha det.»

Dette er mitt andre møte med Kristensen. Første gang leste jeg En ettermiddag om høsten. Fin bok, men noe utilfredsstillende og uforløst som jeg gjorde at jeg ikke klarte helt å like boken. Denne derimot, velkomponert og riktig så fin. Ble overbevist da jeg så henne i Bokprogrammet – så, om du fortsatt er i tvil, kan du jo ta en titt selv!

Én kommentar Legg til din

  1. ellikken sier:

    Dette tipset skal jeg definitivt ta med meg videre…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s