Hjulskift

den

Kvinnebøker og følelseskliss er to ord som brukes for å omtale Vigdis Hjorths bøker. Sant? Litt usikker. Jeg har lest Hjulskift.

Vigdis Hjorth er en etabler forfatter her til lands. Hun er kjent for å skrive erotiske romaner om kvinner i ulike situasjoner. Så langt har jeg lest flere bøker av Hjorth men føler jeg enda ikke får helt grep om hennes forfatterskap. Med Hjulskift har jeg kommet litt nærmere, tror jeg. Boken ble utgitt på Cappelen Damm i 2007.

Hjulskift er i tråd med Hjorths tidligere bøker. Vi følger Louise, en voksen kvinne som er professor i litteraturvitenskap. Hun møter bilselger Truls fra Skien og det er tydelig at dette er en utfordring for den «fisefine» akademikeren – men allikevel forelsker hun seg tvert.

Jeg liker i og for seg boken. Den handler om følelser og forelskelse, samt kulturelle forskjeller. Allikevel er det noe utilfredsstillende i bokens avslutning. Til tider ler man godt, andre ganger nikker man gjenkjennende, men som sagt er det noe som mangler til å gjøre den skikkelig bra.

Men jeg må nok si meg enig i fordommene (om de kan kalles det) om at Hjorth skriver bøker for kvinner. Jeg har nok ingen tro på at f.eks. pappa skal synes det er spennende om en forvirra dames forelskelse, men jeg takker ja til mer av Hjorth – jeg har enda ikke funnet ut om jeg liker det helt, eller ikke.

Én kommentar Legg til din

  1. Randi sier:

    Er Vigdis Hjorth er kjent for å skrive erotiske romaner?Tja. Jeg mener å huske at man forsøkte å «selge inn» Fransk åpning (1992) som en erotisk roman da den kom. Gikk man i kast med romanen med håp om erotikk og sex i mengder, ble man nok skuffet. Eller har det med leseren å gjøre? Jeg syntes ikke den var spesielt erotisk, i alle fall. Jeg anbefaler forresten den boka – husker den ga meg mye å tenke på.
    Hjorth har skrevet om forelskelse (Jørgen + Anne er sant), forvirrede kvinner (Drama med Hilde), men er hun egentlig så enkel å sette i bås? Jeg synes bøkene hennes varierer i tema. Noen har jeg likt veldig godt, mens ei bok har jeg faktisk gitt opp. (Tredje person entall). Hjulskift likte jeg godt – interessant med de kulturelle forskjellene, en del småmorsomme episoder, synes jeg å huske.
    Jeg tror nok også at Hjorth appellerer mest til kvinner, men man vet jo aldri…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s