Sammen.Brudd

den

Kjærlighet. Nakenhet. Ensomhet. Oppbrudd. Sammenbrudd. Det er mange, sterke følelser i Edy Poppys andre bok – novellesamlingen Sammen.Brudd.

Edy Poppy debuterte i 2005 med sin roman Anatomi.Monotomi på Gydeldal.  Nå, 6 år senere, kommer «den vanskelige andreboka». Poppy følger opp suksessen med en  samling på 7 noveller. Mye skryt har hun også fått denne gangen.

Jeg synes alltid det er litt vanskelig å lese, og særlig skrive omtale om, novellesamlinger. Skal jeg lese det som en helhet? Hva skal jeg si om handlingen? Det er mange utfordringer. Så, jeg velger noe å fokusere på; fellestrekk og gjennomgående stemninger, følelser og motiver. Noe i den duren, i alle fall.

Poppy skriver ikke for pingler. I novellen Byller krymper magen min seg i beskrivelsen av væskende, gule byller – mens i novellen Å være alene er ikke det samme som å være ensom beskriver seksuelle spenninger mellom far og datter.

I samlingen klarer Poppy meget vellykket å fange opp både samhold og brudd (noe tittelen åpenbart gjenspeiler) mellom mennesker. Den kan være utfordrende, men som det så ofte er må man utfordre for å vekke oppmerksomheten. Og min oppmerksomhet har i alle fall Poppy klart å vekke (det gjorde hun jo i og for seg med den første boken allerede), og det samstemte pressekorpset som roser henne taler vel om det samme. Sammen.Brudd er en velsammensatt novellesamling om menneskelige følelser.

Én kommentar Legg til din

  1. ziarah sier:

    Fin omtale. Jeg har ikke lest samlinga, men blir ofte nysgjerrig på hvilke noveller som fremstår som sterke/svake i ei samling, hvilke som skiller seg ut og bærer samlinga. Var det noen av Poppys noveller du likte spesielt godt/dårlig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s