1Q84, bok 1 & 2

750 tettpakkede sier med typisk Murakami. Mystikk, vestlig østen og vanlige mennesker som trer inn i parallelle verdener. Jeg har lest 1. og 2. bok i 1Q84.

Haruki Murakami vil jeg påstå er den mest kjente japanske forfatteren her til lands. Hans fantastiske bøker som balanserer på den hårfine grensen mellom vill fantasi og et moderne japansk samfunn. Nå har Murakami kommet med sitt store verk bestående av 3 bøker. Her til lands har bok 1 og bok 2 kommet ut i ett bind her til lands. Murakami utgis på Pax.

Murakami skriver aldri enkle historier, og dette er intet unntak. Jeg overlater dermed å oppsummere handlingen til forlaget: «Aomame sitter fast i kø på motorveien på vei til en viktig jobb. Etter råd fra sjåføren går hun ut av drosjen og ned en avlåst branntrapp. Snart begynner merkelige ting å skje. Og oppdraget hennes viser seg å være alt annet enn uskyldig.
Tengo jobber som mattelærer og drømmer om å bli forfatter. En redaktør ber ham omskrive en roman som er sendt inn til en konkurranse, og Tengo vikles raskt inn i historien til den unge jenta som har skrevet romanen. Hun har rømt fra et religiøst kollektiv og har noe helt spesielt ved seg.
Hver på sin kant nærmer Aomame og Tengo seg de samme hendelsene og de samme oppdagelsene. Hva er det som knytter Aomame og Tengo til hverandre? Hva er det for noe underlig med romanen Tengo omskriver? Og hva og hvor er egentlig 1Q84?»

Dere skjønner at dette ikke er småtterier, eller hva? Det er veldig typisk Murakami, og blant hans beste! Liker du Murakami, liker du denne. Jeg tror at de som ikke har vært borti Murakami før, også vil falle for dette møtet med den japanske kulturen.

Det er en lang bok, og det er vanskelig å fatte seg i korthet når jeg skal omtale den (som dere sikkert forstår). Men, jeg skal forsøke å la Murakami tale for seg selv:

«Det hadde begynt å gå opp for henne at hun egentlig ikke befant seg i 1984, men i året 1Q84, en verden som hadde vært gjenstand for en del forandringer. Foreløpig var det ikke mer enn en hypotese, men for hver dag som gikk, ble den gradvis mer overbevisende. Og det kunne virke som om det fortsatt var mye hun ikke visste om denne nye verdenen. Hun måtte være svært forsiktig» (s-321)

Det er mye som peker mot en annerledes verden, ja.

«Aomame strakte hals og så opp mot himmelen. […] Med ett slo det henne at nattehimmelen hun så opp på, ikke var helt som den pleide. Noe var forandret. hun fikk en svak, men tydelig fornemmelse av at det var noe som ikke stemte.
Det tok en stund før det gikk opp fir henne hva det var. Og selv da det gikk opp for henne, hadde hun vanskelig for å stole på det hun så. Hun trodde ikke sine egne øyne.
På hummelen hang det to måner. En stor og en liten. Like ved siden av hverandre.» (s.261)

Personlig er jeg ikke særlig glad i eventyr, science fiction og slike fjerne saker, allikevel er jeg solgt når det kommer til Murakamis verdener. Han behersker balansen med å skyve vårt (nåja, vestlige japanere) moderne samfunn diskré inn på et litt skrudd verden.

Jeg må få kritisere forlaget litt for at de har utgitt de to bøkene i én. Det er en svær bok! Man orker ikke å ha med seg stort annet om boka må med (og det må den jo som regel). Og, det ser jo strengt tatt ikke særlig fint i bokhylla med 2+1. Litt må man jo tenke estetikken! Jeg skjønner at de to bøkene er tett knyttet sammen, det er ikke stort man forstår av kun å lese bok én – men nå som jeg er ferdig med nummer to føler jeg enda de fleste spørsmålene står ubesvart. Men, man kan jo si, om det er det eneste jeg har å utsette på boken (i tillegg til et litt kjedelig cover) er jo dette en fantastisk bok!

2 kommentarer Legg til din

  1. siljeblomst sier:

    Flott omtale! Jeg er veldig glad i fantasy og annen fantastisk litteratur. Kanskje Murakami er noe for meg?

    1. kasiopeiia sier:

      Murakami er noe for alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s