Tyve måneder i Auschwitz

Et skremmende sannferdig innblikk i menneskelig ondskap får vi i Pelagia Lewinskas bok Tyve måneder i Auschwitz.

Pelagia Lewinska var i Auschwitz nesten to år. I 1945 kom denne boken for første gang ut. Versjonen jeg fant på loppemarked tidligere i vår er en billig, uskåret variant fra Bladkompaniet. Jeg er usikker når den kom ut her til lands.

Dette er en bok som bør leses, for dette er historie som aldri må glemmes. Vi får stadig innblikk i menneskelig ondskap – og jo større innblikk vi har i vår historie, jo lettere er det å unngå å gjenta feilene. Det er grusomme ting Lewinska skriver om i sin beretning – men det var jo dessverre slik det var, og det er formidlet på en renspikket og lettfattelig måte. Det viktigste av alt, budskapet om ondskapen kommer frem.

«De [tyskerne] visste at vi ikke kunne annet enn å se på hverandre med vemmelse. Det var ikke nødvendig å drepe et menneske i leiren for å få det til å lide. Det var tilstrekkelig å gi det et spark så det falt ned i sølen. Å dalle ned var det samme som å omkomme. Den som kom opp igjen var ikke mer et menneskelig vesen, men et latterlig monstrum, dekket av møkk. Når SS, som satte pris på humor, så en fange som vaklet eller hadde vanskeligheter med å rekke foten opp av sølen på stien, var de ikke sene om å gi vedkommende et spark så hun havnet nede i den svarte, seige massen. Det var umulig å komme opp igjen ved een kraft, og det var ingen som kunne hjelpe.»

Det er ingen tvil om at det var grusomt – det er grusomt – at mennesker kan gjøre slike grusomheter mot andre mennesker. Men det viktigste er å erkjenne historien for det den er, og ikke glemme. Som Lewinska skriver: «Auschwitz var masseutrydelsesleiren for menneskelige vesener. Det er sannheten.«

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s