Noe som hjelper

den

Jeg tror at poeter forholder seg annerledes til ord enn hva andre forfattere gjør. Men det betyr ikke at de ikke kan skrive romaner – det har Mona Høvring vist med sin Noe som hjelper.

Mona Høvring er egentlig poet, og kom i 2004 ut med sin første (og så langt eneste) roman Noe som hjelper. Den ble utgitt på Oktober forlag og hun mottok mye skryt for den!

 

På bokens bakside fortelles det om at vi følger en ungpikes seksuelle oppvåkning, indre styrke og turbulente familieliv. Jenta vi møter er Laura. Vi følger henne gjennom flere år, på vei oppover,  men samtidig i en skremmende bratt nedoverbakke. Det er et sterkt portrett av ei ung jentes utvikling som tegnes.

Det jeg liker særlig godt i Høvrings bok er det forsiktige og tilbakeholdne språket som allikevel blir slagkraftig. Jeg vil tro, siden hun til vanlig skriver poesi, at hun er mer bevist  ordene, og at kanskje derfor er boken ikke blitt mer enn drøyt 100 sider. Men det holder.  Høvring kommer med flere vakre observasjoner, som her:

«Jeg kikka på han, suderte den rolige bevegelsen hver gang han løfta hånda for å ta et drag, så hvordan han trakk inn og like etter blåste ut, fulgte den gråkvite røyken der den steig og kveila seg mot den røde kveldshimmelen. Den var som om disse ørsmå begivenhetene røpte noe viktig: Godvilje, lidenskap, kanskje svikefullhet. Jeg stirra på ansiktet hans i det varme halvmørket og tenkte at jeg hvert øyeblikk ville være i stand til å stirre lukt inn i sjela hans.»

Høvring har skrevet en vakker bok, med livaktige skildringer av en ungpikes overgang fra barn til voksen. En oppvåkning som trer tydelig frem til tross for det renspikkede språket jeg liker så godt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s