Prosessen

Alle har hørt om Prosessen. Alle har lest begynnelsen av boken på skolen. Alle bør ha lest Prosessen. Nå har jeg også gjort det – og jeg er ikke overbevist.

Franz Kafka – en av nyere (kremt) litteraturhistories største forfattere, i alle fall om man skal se på hvem som får mest omtale i klasserom.

Jeg regner med de fleste har hørt om Prosessen. Jeg tar det som en selvfølge, egentlig, men kan allikevel fortelle at den handler om Josef K. som er anklaget for noe (han vet aldri hva) og boken forteller om hans prosess, som strengt tatt aldri leder noen vei.

Her er et utdrag fra forsvarstalen K. holder, tidlig i boken (som forøvrig er bokas beste bit, etter min smak):

«»Jeg ønsker ingen suksess som taler,»sa K. «Den vil jeg heller ikke kunne oppnå. Herr forhørsdommeren snakker sikkert meget bedre enn jeg, det er jo hans metier. Det som jeg ønsker er bare et offentlig ordskifte om offentlige feil. Hør bare hva som skjedde med meg: For ti dager siden ble jeg arrestert, selve arrestasjonen er bare til å le over, men det hører ikke hit. Jeg ble overfalt mens jeg lå i min seng, kanskje hadde man fått ordre om å arrestere en eller annen malersvenn som er likså uskyldig som jeg – en uttalelse av forhørsdommeren synes å tyde på det – men man valgte altså meg. I sideværelset hadde man plasert to uforskammede voktere, man behandlet meg som en farlig forbryter. Disse vokterne var to elendige stakkarer, de tullet og pratet, de tilbød å la seg bestikke, de forsøkte å narre fra meg klærne mine, de ba om penger, angivelig for å hente frokost til meg, etterat de selv hadde vært så uforskammet nok til å spise opp den maten som var satt frem til meg. Men ikke nok med det. ….»

Og ja, det fortsetter og fortsetter…

Jeg er vel politisk ukorrekt og har vel egentlig ikke lov til å si at Kafka ikke er noe for meg, men det er nå en gang sånn. Heldigvis er boken rimelig grei språklig – oversettelsen er gjort i 1951 – men dialogene er av eldre utgave. Allikevel begeistrer han ikke meg. Å ha et språk som jeg ikke irriteres over, er dessverre ikke det samme som at jeg liker det. Jeg fenges aldri av historien – det dras ut, og ja, jeg skjønner at det er meningen at vi skal gjennomleve den samme lidelsene som K. gjør – men det interesserer meg rett og slett ikke.

Dette får være nok klaging, nå har jeg i alle fall lest Prosessen, og snart skal (må!) jeg også lese Slottet, som angivelig er enda treigere. Stay tuned….

5 kommentarer Legg til din

 1. Julie sier:

  Klart du har lov til å si at han ikke fenger deg… Ikke er det politisk ukorrekt, heller. 😛 Er jo ikke noe vits i å late som at noe fenger bare fordi det er en klassiker.

  Personlig likte jeg den godt. Det trakk ut, det var mørkt, og jeg var forvirret, men jeg likte den allikevel. Den ble jo aldri fullført, og Kafka selv ville helst brenne den… Så den er ikke noe ferdig verk, kanskje det bidrar til at du ikke satte særlig pris på den. Uansett er det smak og behag, og det er lov.

 2. Kathleen sier:

  Jeg ble heller ikke overbevist da jeg leste Kafka første gang, men så viste det seg at jeg senere ofte har snakket mye om flere av novellene hans – tydeligvis har de gjort inntrykk på meg, satt seg fast i meg, enda jeg ikke likte dem så godt da jeg leste dem… jeg må forresten også lese ‘Slottet’ snart. Det er på pensumlista mi.

  1. kasiopeiia sier:

   Jeg begynner å lure på om vi studerer sammen – ser du nettopp har flyttet til Bergen! Allv103 og Allv104 ved UiB går jeg 😉 Og Slottet er visst heftigere (les: enda treigere…) enn prosessen, dessverre.

 3. Kathleen sier:

  Ja, jeg går også Allv103 og Allv104. Jeg hadde min første forelesning i dag for jeg begynte egentlig på førstesemesterstudiet, men så viste det seg at de godkjente mitt førstesemesterstudie fra en annen skole likevel, så plutselig gikk jeg på Allv103 og Allv104 i stedet.

  Men har du lest ‘Forvandlingen’ og ‘I straffekolonien’? For det er noe det (ikke nødvendigvis sånn at man liker det, men det gjør inntrykk.)

  1. kasiopeiia sier:

   Nei – har sett Forvandlingen satt opp på tysk, men Kafka er virkelig ikke min greie.. 😛 Leser nok bare det jeg må, heretter!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s