Kritikk og Vagant i Biblioteket

Etter å ha tilbrakt hele dagen (nåja, nesten) på biblioteket – føler jeg meg kultivert. Vagant har arrangert seminar om litteraturkritikk og jeg er kommet hjem med leserglede og flere utgaver av Vagant i veska!

I samarbeid med en svensk organisasjon (?), Fria seminariet i litterär kritik, har altså Vagant arrangert seminar om litteraturkritikk. De hadde flere bidragsytere, og flere ulike, spennende synsvinkler på saken. Det ble snakket om Knausgård (selvfølgelig), den norske science fiction forfatteren Thure Erik Lund, mellomkrigstid og klassekampen, for å nevne noe.

Det var en smal gjeng som var å finne i Bergen Biblioteks kjeller i dag. Det virket som om arrangør og vagantredaktør, Audun Lindholm, kunne navnet på alle i salen – bortsett fra meg da. Men, da får man i alle fall litt tyngde å skryte av i denne «kulturelle skolesekken» jeg bærer på.

Som sagt var det mye spennende, men det bar dessverre litt for stor preg av at dette var folk som til vanlig uttrykker seg i skriftlig form. Det ble til tider litt for mye opplesning, men det ble da et deilig et avbrekk da Erlend O. Nødtvedt kom med sitt innlegg om det smaleste smale; det «religion filosofiske diktverket» Kulten. Tema var kanskje ikke så spennende, men Nødtvedt, som lyriker, var den med mest erfaring i å tale for forsamlinger.

Man sitter igjen med stor leserglede, og en iver til å utvide horisonten og lese mer, mer, mer. Til tross for at mange av de tilstedeværende har omfavnet det smaleste av det smale, viser de stadig også en enorm oversikt over litteraturhistorien – mektig imponerende.

3 kommentarer Legg til din

 1. mektige matryoshka sier:

  Hva mener du når du kaller Thure Erik Lund for en science fiction forfatter? Jeg har nå lest både tanger og leiegården og er i gang med bøkene om tomas myrbråten og finner fint lite science fiction i noen av disse bøkene.?????? Har han skrevet science fiction også?

  1. kasiopeiia sier:

   Jeg kjenner ikke til Thure Erik Lund sitt forfatterskap utover det som det ble snakket om på dette foredraget. Den boken de da snakket om var Straahlbox – og som var noe ala scifi. Jeg må innrømme at jeg ikke har helt peiling, og ikke aner hvor notatene mine er fra dette foredraget…
   Ps: Nå har jeg funnet ut av innlegget var holdt av Audun Lindholm og var kalt «Fra motkultur til singulariteten: Thure Erik Lunds Straahlbox og science fiction-tradisjonen». Vet ikke om dette er noe mer givende men?

   1. mektige matryoshka sier:

    Ok:) Har ikke fått lest straahlbox enda, men den ligger her og jeg skal snart hive meg over den så det kan jo bli spennende. Ellers anbefaler jeg å lese Lund, det er fascinerende lesning:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s