Teori og praksis

En salig blanding av barndom, fiksjon og bilder. Nikolaj Frobenius utfordrer oss med sin velskreven bok med uhorvelig mange fotnoter. Jeg har lest Teori og praksis.

Nikolaj Frobenius kom i 1999 ut med Den sjenerte pornografen. Dette ble for noen år tilbake mitt første møte med Frobenius og gav definitivt mersmak. Da Teori og praksis havnet i min postkasse for få uker siden, gledet jeg meg til å kaste meg over boken. Boken kom for første gang ut i 2004 på Gyldendal, men er nå utgitt på ny i forbindelse med filmen.

Forlaget skriver om bokens handling: «Det er en nesten sann roman om arkitektsønnen Nikolaj og hans familie, som flytter inn i farens teoretiske paradis i 1972. Det er en beretning om kulturradikalernes forventninger og tap. Om pønkens energiske opprør. Om rus og galskap. Og det er en skildring av et helt usedvanlig forhold mellom far og sønn.»

I Frobenius sin Teori og praksis er det en salig blanding av det selvbiografiske og fiksjonen. For de som synes Knausgård er banebrytende – her er det bilder og autentiske beskrivelser fra det glade 70tall, men også en side fotnote på over én side om at dette, etter mye om og men faktisk er en roman.

Jeg liker bokens oppbygging, men synes det blir litt for mye oppvekstroman til tider. Frobenius har definitivt mange gode historier, som forøvrig antakeligvis blir ganske morsom å se på film. For ja, filmen Sønner av Norge er snart å se på kino (førstkommende fredag!) og baserer seg på nettopp denne boken. Det er mange komiske  hendelser og ta av, og jeg må innrømme jeg etterhvert blir litt lei – men det ligger også en sårhet her i forholdet mellom Nikolaj og (den nokså gærne) faren.

En god oppvekstroman fra Frobenius som utforsker grensen mellom virkelighet og fiksjon – en  sjanger (?) som stadig utfordres. Han skriver og forteller godt, og banet nok med denne boken veien for sånne som Knausgård.

Pst! Jeg klarte ikke velge ut noen gode sitater for å illustrere boken, men skal legge inn noen gode linjer her på Bokelskere. Har også lagt ut bokens åpning her.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s