Melding fra Grytten og Renberg

For oss bokelskere er jo forfatterne de store geniene. Da er det ekstra stas å få et tett møte med to av Norges fremste forfattere; Frode Grytten og Tore Renberg.

På Norli Nr7 var det i går kveld klart for en helaften etter stengetid. De ansatte sjenket opp hvitvin og vi satte oss i en tett klynge på klappstoler. Etter en kort introduksjon ble de to forfatterne overlatt til seg selv, og styrte selv ordet, akkurat slik jeg liker det. Det var mest eldre damer (med knitrende kjeksposer og støyende hoste) blant tilhørerne, så jeg tenkte at de fleste av dere har gått glipp av det. En liten gjenfortelling følger.

Fra solseng til Norli
Frode Grytten sin siste roman, Sagonatt, er tydeligvis blitt lest nøye av Renberg. Han påpekte noe ingen anmeldere har nevnt i sine anmeldelser, nemlig at dette er en «utrolig løye bok».* Den virket definitivt ut som en spennende, tredelt roman – men studentbudsjettet strakk dessverre ikke til denne gangen.

Grytten fortalte blant annet om hvordan han jobber som forfatter, og at det hele må komme ut fra én idé. Denne ble unnfanget på en solseng i Kreta. Det må settes mange, strenge regler til, for uten rammer påstår han at han ikke vil komme noe sted.

Copyright Nora Nordskar Hoel

Melding om Lykke
Tore Renberg er nå ute med sin femte bok om Jarle Klepp, Dette er mine gamle dager. Han ble angivelig kalt, av klassekampen, «metamodernist» – noe verken Renberg eller Grytten var sikre på hva innebar, men de var begge enige om at det var stilig.

Jeg vil bli overrasket, ba Renberg. Han har jo, som alle har fått med seg(!?), hevdet at han skal skrive om Jarle Klepp til han dør. Allikevel er han nå på jakt etter noe nytt som kan, nettopp, overraske ham. Selv hevdet han at det var nettopp dette som skjedde i Charlotte Isabell Hansen, det er bare litt rart at det kanskje ikke overrasket oss?

Tett på opphavet
Personlig er jeg veldig glad i forfattermøter. Jeg vil høre forfatteren selv fortelle om sin bok, sine tanker bak den og hans måte å jobbe frem det jeg kan lese. Å høre små anekdoter fra deres liv, som senere viser seg å bli sentrale i bøkene, er alltid morsomt – og det må jo nesten bli et lite spark til de som sier historisk-biografisk metode er utgått på dato (hei forelesere!). Hvem skulle trodd Tore Renbergs tittel kommer fra hans seks år gamle datter?

Og ja, jeg spanderte på meg én bok, og jeg falt på fortsettelsen om Jarle Klepp. Jeg har flere uleste Grytten bøker stående – ingen av Renberg, eller – nå er det jo én!
*Når sant skal sies synes anmelderen i Aftenpostens K at boken kommer med en «ellevill videreføring av frodig og beisk humor».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s