Meg og bøkene

I mangel på en katt, eller mann i huset – er det bøkene som holder meg med selskap om kveldene. Jeg klager ikke, for all del!, bare hør her;

Det er så kaldt i leiligheten at jeg har ullsokker på føttene og teppe om skuldrene – snikende ullteppe. Stearinlys er tent, og de er det eneste som lyser opp utenom lampene på heisekranen utenfor vinduet mitt. Med litt fin musikk kan jeg kose meg lenge sånn som dette – med bare meg og bøkene mine.

Bokhyllen er strategisk (og fordi det vel strengt tatt ikke er plass noe annet sted) plassert ved sengen. Novellesamlingene mine har fått plass et annet sted, og mange av bøkene mine er å finne i stigen opp til gjestehemsen min. Kort vei er det i alle fall til alle sammen (det er jo grenser for hvor mange skritt man kan gå på 22kvm). Så, der sitter jeg. Med ullgenser, ullsokker og dyne, midt i senga og plukker frem en bok etter en annen.

En bok trekkes frem fordi jeg husker hvor glad jeg ble da jeg leste den. Den neste er nylig kjøpt inn på loppemarked, sidene er gulnet og lukten fortsatt rimelig stram. Jeg kikker litt i bøker jeg enda ikke har lest, men ikke kan vente til å kaste meg over. Jeg ser på de bøkene som egentlig gjorde litt slett inntrykk, og vurderer å flytte dem i boden en dag.

Jeg elsker den fysiske boken. Jeg liker forsidene, tyngden av den i hånden. Jeg liker hvordan man kan finne andres notater i margen, eller døde innsekter og matrester. Papiret mot fingrene og den koselige lyden av å bla mellom sidene. Lese litt her, lese litt der. Plukke frem den ene etter den andre. Jeg tror (og wikipedia er enig) det er det man kaller bibliofili.

Men så leser jeg videre. Blant bøkene jeg plukker ut og koser meg med på sengekanten er ikke pensumbøker, Shakespeare eller andre kanoniserte bøker. Jeg tror få av bøkene mine er sjeldne eller spesielt enestående på noe som helst vis.. Men, jeg elsker dem!

2 kommentarer Legg til din

  1. ellikken sier:

    Fiiiiiiiiiiiiint innlegg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s