Neoavantgarde – på ordentlig!

I går var jeg på Det Litterære Kvarter, det kan jeg skrive om en gang senere. Helt til slutt, da halvparten var godt hjem og vi var på overtid – kom rosinen i pølsa; Erlend O. Nødtvedt.

Bergens store sønn om dagen er poeten Erlend O. Nødtvedt. Han har i høst kommet med sin samling Bergens beskrivelse. Lyder det kjent? Det bør det.
Jeg er ikke særlig opptatt av dikt, jeg får sjeldent stort ut av det enn underfundige formuleringer der og da. Men Nødtvedt har mer enn dikt – det er en hel opplevelse.

I Aftenpostens K kan vi i nummeret som nå er i salg lese følgende om Bergenspoeten:

– Du fremstår som noe av en urban, tverr flanør. Med frakk, hirdsveis, spritånde og sigarettpakke i neven. Men du er også observert på koselig fisketur i Bergens skjærgård, med fotballsko i duskregn på Nordnes-banen, og leiende rundt på en søt, blid og optimistisk dame. Hvem er du egentlig?
– Altså, jeg setter meg ved skrivebordet med dødsforakt og i mine beste klær. Så kan man gjøre andre ting etterpå, i bakrusen.

Nødtvedt har, som dere sikkert skjønner, slått det stort opp her i Bergen. Tomas Espedal forteller om hvordan Nødtvedt sovner mellom kvinnelår (noe i den duren, i alle fall), og jentene hviner. (nåja, i alle fall noen av de på littvitt)

Hans poetikk er avantgardistisk (eller neoavantgardistisk er kanskje enda mer korrekt) og blander inn mer enn bare teksten. Nødtvedt selv sier i samme intervju som ref. ovenfor: «Jeg er opptatt av oppplesningsformens muligheter, om fremføringen som en egen sjanger, på en måte løslatt fra boken. Vil man bare formidle ren tekst, kan man vel heller dele ut en ren stensil? Mitt råd er: Les boken, hør den opplest, les boken igjen.» Så her er til dere som en da ikke har hatt sjansen til å oppleve Nødtvedts fremføringer:

Han leser virkelig med hele kroppen – fra ytterst i tærne og godt opp til hirdsveisen. Så, for all del – har du anledningen til å oppleve Nødtvedt selv, benytt deg av anledningen. Dette er en opplevelse, selv for oss som ikke er så fryktelig glad i  dikt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s