Blåmann

Bjørneboe portretterer den sarte kunstnersjelen fra barndommens skolegårdmobbing, gjennom alkoholen til en slags form for vellykkethet – kanskje? Jeg har lest Blåmann.

Jens Bjørneboe sin bok kom ut i 1959, mens eksemplaret jeg har lest kom ut noen år senere og er i god gammeldags Paxpocket. Den lukter stramt og kostet ikke mer enn 27,50kr da den kom ut.

I Blåmann møter vi Sem Tangstad, eller Blåmann som han blir kalt i sin barndom. Han er sær og selvstendig, noe som fører til at han blir utstøtt, både av sin mor og sine tanter som han bor sammen med, og de andre guttene i klassen hans. Vi følger han gjennom oppveksten på vei mot en kunstnerkarriere, en vei som ser ut til å være usedvanlig lang, tung og krunglete.

Dette er klassisk Bjørneboe problematikk – den sarte kunstneren og hans harde kamp mot seg selv og samfunnet for å bli et verdig menneske, og helst en anerkjent kunstner. Sem rømmer inn i bildenes verden i et forsøk på å skåne seg selv.

«Aller mest lykkelig gjorde det ham å treffe på andre barn inne i et bilde fra gamle tider, for de barn som bodde i bildene, var ikke som barn av denne verden. De var snille, gode barn som aldri gjorde ham ondt, og som for det meste selv hadde en sorg å bære. Med dem kunne han snakke, med dem kunne han være sammen. Han kunne leke med dem og tale med dem om mange ting som andre barn ikke visste, han fikk med dem gjennom gatene, inn i de høye saler i de rødbrune stenhus med gittere for vinduene.»

Jeg må innrømme at jeg har lest lite Bjørneboe, for lite. En gang på skolen begynte vi på Jonas men den ble aldri lest ferdig. Den eneste andre boken jeg har lest er Uten en tråd. Bjørneboe bringer oss inn i menneskenes innerste og man får til tider riktig så ondt av Sems skjebne.

Blåmann er en god, lettlest og tynn bok – som passet meg godt nå i disse eksamenstider, så får jeg kaste meg videre over noen av hans større verker når tiden tillater det – for jeg skal i alle fall lese mer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s