Et magisk sted

den

Akkurat så fantastisk som den er beskrevet er Shakespeare and Company. Butikken er magisk og gir, for oss bokelskere, våte drømmer i lange tider.

Tre dager i Paris – og jeg fikk vært innom den berømte bokhandelen som har huset Ernest Hemingway, James Joyce og Anaïs Nin. Butikken er en institusjon i Paris, og ble først startet av Sylvia Beach i 1919. Under krigen ble butikken stengt, men George Whitman (som forøvrig døde kort tid før jul) åpnet vegg i vegg i 1951. I dag er butikken verdenskjent, og turister valfarter hit. Ikke bare er det en av få steder du har et stort utvalg av engelskspråklige bøker i den franske hovedstaden, men butikken er (som jeg må si igjen og igjen, helt magisk).

Hyllene strekker seg fra gulv til tak, med stiger, bunker av bøker og bilder innimellom. Det er kriker og kroker, helt tettpakket med bøker av alle slag – i en salig blanding av brukt og ubrukt, gammelt og nytt. Alle sjangre, og et (privat)bibliotek med piano i andre etasje. Trenger jeg å si noe mer?

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Første dagen vi var der, var det helt(!) fult. Oppe var det noen som spilte piano i mørket, og på biblioteket sto blomster som antakeligvis var til ære for den avdøde innehaveren. Man ble overveldet og det var vanskelig å orientere seg i de mørke krokene der man konstant sto i veien for noen. Andre gangen gikk jeg bare dit for å ta noen bilder utenfor (til bloggen, selvfølgelig) og tror du jammen meg ikke butikken var åpen selv på første nyttårsdag. Til sammenligning til første dagen var det folketomt, og jeg fikk muligheten til å kikke litt mer. Selvfølgelig ble det noen kjøp også den dagen.

To novellesamlinger og en samling fra The Paris Review med forfatterintervjuer. Roald Dahl har jeg veldig lyst til å bli bedre kjent med som «voksenforfatter» og jeg har nå skaffet meg bok nummer tre til min samling; Over to You. Den andre novellesamlingen er av en kinesisk (vel, hun har bodd i USA siden 1996), kvinnelig forfatter; Gold boy, emerald girl. I samlingen fra The Paris Review er det blant annet intervjuer med Chinua Achebe og Joyce Carol Oates, begge forfattere jeg enda har til gode å lese bøkene til.

Å oppsummere dette er vel nesten overflødig – dere har vel skjønt hva jeg synes. Shakespeare and Company er så fantastisk folk skal ha det til, og jeg savner definitivt en slik bokhandel i min hverdag. Om noen har penger, skal jeg alltids klare å ordne den saken!

Én kommentar Legg til din

  1. Det både så og hørtes ut til å være en helt fantastisk bokhandel. Kommer jeg meg noen gang til Paris så skal jeg forsøke å få kommet meg dit. Riktig godt nytt år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s