Herre

Springende, forvirret fortellermåte overskygger de gnistrende gode partiene i dette historiske trekantdramaet. Jeg har lest Herre.

Niels Fredrik Dahl kom ut med boken Herre i 2009 på Oktober forlag. Den har fått mye skryt og er oversatt til flere språk, men jeg er ikke like ensidig begeistret. Eksemplaret jeg har lest fikk jeg av pappa i julegave.

I Herre havner vi midt i en vanskelig trekanthistorie – Camilla Wergeland (senere Collett), Johan Sebastian Welhaven og Bernhard Herre. Du har hørt om de to første, har du ikke? Men i denne boken dreier boken seg om nettopp tredjemann – Bernhard Herre. Han er mislykket, ulykkelig forelsket i Camilla og forsøker å finne sin plass i den litterære eliten i Christiania første halvdelen av 1800-tallet. Det går ikke så bra…

«Det var jo Bernhard som skulle bygge videre på farens innsats, det var jo Bernhard som skulle løfte den relativt beskjedne kjøpmannsvirksomheten opp og videre ut, det var jo han som skulle ta de nødvendige grep for å etablere handelshuset Herre, dynastiet Herre. Og alt Bernhard ville var å holde på med hundene sine, geværet sitt eller gå tre skritt etter meg eller fem skritt etter Camilla når hun bodde hos dem, enda hun ba ham ikke gjøre det, enda hun ba ham om å få være i fred.»

Historien fortelles oppstykket og delt, i en herlig røre. Til tider er jeg ikke sikker på hvem som forteller hva, mens det i andre stunder kan være hjerteskjærende og meget velkomponert. Et historisk trekantdrama kan, og er til tider, en spennende idé, men jeg synes dette ikke er en ferdig bok, men heller et ganske så rotete utkast.

Jeg får aldri helt grep om denne boken. Til tider tror jeg at det skal komme, bare jeg får lest litt til. Til tider er språket gnistrende godt. Men det klaffer aldri helt, blir aldri noe jeg helt får grep på. Jeg synes det også derfor veldig vanskelig å bli enig med meg selv hva jeg egentlig mener.

Tidligere har jeg forsøkt å lese Dahls muligens mest omtale roman På vei til en venn, heller ikke den var en stor leseopplevelse for meg. Jeg husker ikke helt hvorfor, det er så lenge siden, men jeg tror jeg lar Dahl ligge nå – så kan heller andre, som tydeligvis er begeistret for hans form, hygge seg med det!

Én kommentar Legg til din

  1. astridterese sier:

    Jeg har tittet på denne og lurt på om jeg burde lese den. Men anmeldelsen din gjør meg ikke akkurat overbevist. Du skriver at det kan være rotete og at språket ikke klaffer helt, og da tenker jeg at det nok finnes bedre bøker jeg heller skal konsentrere meg om. Jeg er glad jeg leste anmeldelsen din først!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s