Ubehaget i kulturen

Sladder fra innsiden av miljøet rundt litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen? Ja takk. Ført i pennen av Vigdis Hjorth blir dette (veldig) grisete og platt. Jeg har lest Ubehaget i kulturen.

Vigdis Hjorth er et kjent forfatternavn. Hun har tidligere studert litteraturvitenskap der hun møtte sin foreleser Arild Linneberg (da godt gift) og de ble senere et offentlig par. Ubehaget i kulturen kom ut i 1995, en periode Hjorth er kjent for sine erotiske utgreiinger. Eksemplaret jeg har lest er lånt på biblioteket.

I boken møter vi professor Lars Buberg. Livet hans går så galt som det kan gå, og alt skjer selvfølgelig samtidig. Han legger an på enhver studine (og får etter hvert anklager om trakassering rettet mot seg), han slår ned folk, kona går fra ham og han mislykkes i det akademiske liv. Alt skjer selvfølgelig i en konstant rus fra ymse alkoholholdige drikker.

At visse ting tas på kornet i denne boken, det kan godt være. Men alt i alt, funker det rett og slett ikke. Som regel er det  gøy å lese litt sladder fra et miljø man kjenner, om folk man i alle fall tror man klarer å gjette seg til hvem er. Men ikke her, det blir rett og slett for dumt. Språket og handlingen er banalt og gjort på den enkleste måten man kan tenke seg. Arild Linneberg (som er en fantastisk foreleser og meget anerkjent akademiker) står som like mye medforfatter som Hjorth, men det ser ikke ut til at han har bidratt stort. Hele boken ser ut til å være spydd opp mellom noen heisaturer mellom lakenene, med en god del rødvin stående på nattbordet. De eneste dette kan være morsomt for er slike som meg, som vet hvem dette er, men heller ikke det er nok. Det er rett og slett begredelig.

4 kommentarer Legg til din

 1. Randi sier:

  Det er lenge siden jeg leste denne boka, og jeg husker ingen detaljer – men jeg husker i alle fall at jeg likte den. Kanskje nettopp fordi jeg IKKE kjenner dette akademiske miljøet, ei heller kan gjette meg til hvem forfatterne kan ha forsøkt å trekke fram?

 2. astridterese sier:

  Dette er absolutt ikke den boken jeg liker best av bøkene til Vigdis Hjorth!

 3. Lisa sier:

  Hoho, må huske å få lest denne! Trass din krasse anm. Muligens pga;)

 4. Eva sier:

  Måtte selvfølgelig lese denne etter sladringa frå forelesaren! Men eg er eing med deg, boka holdt ikkje mål. Til tider morsom, men mest blei dette forsøket på humor ein svakheit etterkvart, som gjorde den heller tamm.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s