Jeg skal gjøre deg så lykkelig

Sirlig og meget detaljert portretteres her husmødrene på 60-tallet. Ragde fanger tiden, men har ikke skapt noen fengende historie rundt det hele. Jeg har lest Jeg skal gjøre deg å lykkelig.

Anne B. Ragdes siste roman Jeg skal gjøre deg så lykkelig kom ut i fjor, og er del av mitt pensum (Kvik204). Boken er utgitt på Oktober forlag, og eksemplaret jeg har lest har jeg fått låne av ei venninne.

I denne boken tegner Ragde et tidsriktig portrett fra 1965. Boken omhandler folkene som bor i oppgang C i en blokk i Trondheimstraktene. Det er ikke nødvendigvis handlingen her som driver boken, men nøyaktige beskrivelser fra den tiden.

Ragde klarer definitivt å fange opp tiden hun beskriver i denne lettleste romanen. Og det er nettopp derfor den er en del av mitt pensum vil jeg tro (skal ha om husmorrollen på 50-60tallet), og det er nok også med på å gjøre den meget populær blant voksne damer (ikke mindre enn 95 stk står i lånekø på Bergen Bibliotek). Jeg er sikker på de vil kjenne seg godt igjen!

«- Folk bruker jo kost og brett og bøtte og langkost. I alle fall på gulvene.
– Men støvsuger er jo så mye enklere! Og så får De tid til å gjøre mange andre og kanskje hyggeligere ting i stedet! Husmorens tid er dyrebar. Og virkelig verdt de fremskrittene vi ser nå. «

Som sagt er det ingen handling som driver denne boken fremover, men den fungerer heller nesten som en slags minnebok om en svunnen tid som for, sånne som meg, virker meget fjernt. Slik sett er det morsom lesning, som jeg tror kan bidra godt til det jeg skal studere («Husmorparadokset – retorikk, estetikk og narrasjon i etterkrigstiden»), hadde det ikke vært for det hadde jeg neppe lest den. Men, når det først er gjort (på ikke mer enn én dag) er jo det en helt kjekk opplevelse, uten å sette større spor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s