Om å skrive

Å sitte og vente på den geniale setningen eller skrive til det kommer noe verdt å ta vare på er to ulike måter tilnærme seg skrivingen på. Jeg har lest Om å skrive. 

Hans Olav Brenner er for de fleste kanskje mest kjent fra Bokprogrammet på NRK (2004-2009) og jeg må innrømme jeg hører stemmen hans når jeg leser intervjuene han har samlet i denne boken. Om å skrive er en samling intervjuer gjort med mange av Norges fremste forfattere idag. Jeg nevner navn som Herbjørg Wassmo, Per Petterson, Jon Fosse og Vigdis Hjorth. Eksemplaret jeg har lest fikk jeg i bursdagsgave!

Jeg synes det er skrekkelig gøy å lese intervjuer med forfattere, og denne vinklingen som legges her; om selve skriveprosessen er veldig interessant og kan nok være til nytte for skrivelystne og andre som synes slikt er gøy. Brenner har møtt ulike type forfattere, og dette reflekteres også i deres måte å jobbe på.

Aldri har jeg hatt så mange spørsmål når jeg har lest en bok. Jeg synes som sagt det er veldig gøy å lese om hva som ligger bak boken jeg leser, men hva skal det egentlig føre med seg? Når jeg leser at en forfatter kan sitte å fikle med ett ord; ska det være «deilig» eller «nydelig» – hva har det å si for min leseropplevelse? Oppfattes bøker som skrives i ett stort ras, og er kun en liten bit av all teksten som opprinnelig ble skrevet, annerledes enn bøker som kun er de få (men geniale) setningene forfatteren «mottok»?

Blant Norges mest kjente forfattere er det også et intervju med Irene Engelstad, hun har jobbet som redaktør i mange år med blant andre noen av de største navnene, samt ved Universitetet i Oslo. For min personlige interesse var dette det intervjuet som var mest interessant, og vil definitivt bli lest flere ganger. (Ja, jeg går med redaktørdrømmer fremfor forfatterdrømmer)

I Brenners bok er det samlet mye spennende og boken vil nok falle i interesse hos alle som er interessert i skriving og lesing, særlig utfra et samtids perspektiv fra kjente, men varierte forfattere!

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s