Å gi seg bort

En vill lidenskap mellom to fremmede mennesker, drukner dessverre litt i drømmer og svulmende nynorsk. Jeg har lest Å gi seg bort. 

I høst stiftet jeg bekjentskap med den danske forfatteren Pia Tafdrup i hennes andre roman Stjerne utan land. Forrige uke var jeg på Fretex og fant den første romanen hennes som kom i 2005; Å gi seg bort. Tafdrup er mer kjent som poet, og jeg vil påstå at det merkes mer i denne første romanen.

Hele romanen gjennom går vi gjennom hodet til Pascha. Hun er en ung jente som etter å ha krabbet over et gjerde havner hjemme hos Patrick. Patrick er en staut kar og de overmannes av lidenskapen.

«Han bøyer seg litt fram, kysser meg på halsen. Ikkje lett og mjukt, men heftig pressar han leppene sine mot halsen min, og så mot halsgropa. Det jagar elektrisk ned langs ryggrada og i vifteform ut i hoftene.
– Så du er Pascha.
Han uttalar namnet mitt tett bak meg, om om han gir meg eit kjælenamn. Kviskrar lys til øyra mitt. Eld breier seg ut i kvar fiber… Eg er ein av mange, augo mine er to dropar i havet, eg kunne forsvinne, men blir funnen.»

Lidenskap og erotikk er nok noe som går igjen i hele Tafdrups forfatterskap, om jeg har skjønt det rett. Det kan jeg like. Jeg liker også  historien og tankene Tafdrup har hatt bak denne boken, men det er for mange «småting» som irriterer meg. Språket synes jeg er litt for voldsomt, noe jeg tenker på som en refleksjon av at hun tidligere har skrevet dikt. (Wild guess) Det blir litt svulstig, men om det også kan være oversettelsen til en veldig «nynorsk» nynorsk er mulig. Det blandes også inn mange drømmer, som for min del gir lite til resten av historien. Disse blir mer og mer dominerende etter hvert som forholdet dabber av, og jeg synes dermed også boken blir svakere mot slutten.

Dette er en poets første forsøk på å skrive en roman – en hel, lang fortelling – som ikke blir et veldig bra resultat, men som viser at det finnes potensiale. Tafdrup har senere vist at hun definitivt kan, og jeg kommer til å lese også hvis det kommer en neste roman.

Én kommentar Legg til din

  1. Nina C. sier:

    Fin omtale! Leter etter flere forfattere å sjekke ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s