Litteraturens formål, krimforfatterene

Hvorfor leser vi og hvorfor skrives det bøker? Finnes det en bestemt hensikt litteraturen skal gi eller tilfredsstille hos oss? Det finnes mange svar, og jeg har spurt noen av de som selv produserer; nemlig forfattere.

Først ut av de jeg har spurt om hva litteraturens formål er, er to blant Norges elite innen krim og spenning; Tom Egeland og Jørn Lier Horst. Spørsmålet var enkelt; Hva er litteraturens formål? Svaret så ut til å være litt vanskeligere…

Det er ulike måter man kan tilnærme seg dette spørsmålet og Egeland startet med vår kulturs vugge; «På det øverste nivået er litteraturen med på å definere oss som tenkende mennesker. Hva ville vi ha visst om oldtidens Hellas, Egypt og Rom hvis det ikke hadde vært for litteraturen? På samme måte definerer litteraturen oss i vår samtid. Den berører viktige, eksistensielle temaer, den åpner øynene våre for andre tenkemåter, den bidrar til å forme oss som mennesker, den kan – på sitt beste – hjelpe oss til å bli et bedre, rikere, mer inkluderende samfunn. »

Jørn Lier Horst. Bildet er hentet fra NRK.

Vi kan altså lære oss å bli bedre mennesker av litteraturen, men hva kan krim gi oss da? Det er vel nokså gå som påstår man blir bedre av å lese om grusomme, bloddryppende drap. Horst skriver: «Krim handler også om den verdenen vi ser rundt oss, mens annen skjønnlitteratur har en tendens til å være mer innadvendt, med en søken mot sjelslivet og fokus på enkeltpersoners utvikling. Historiene om drap og forbrytelser har sitt utspring i sosial urettferdighet og sosial elendighet som vi alle kan kjenne oss igjen i. Krimlitteraturen har således en egen evne til å fungere som et speilbilde av samfunnet. Den har en tendens til å konfrontere samfunnet med seg selv, slik som når Gunnar Staalesen lar sine kriminalintriger bli kritiske kommentar til det samfunn som skaper sosiale tapere, når Jan Mehlum lar sin Svend Foyn angripe den korrumperende grådighetskulturen eller Anne Holt lar sin sosiale samvittighet være drivkraften i sine historier.» Også Egeland mener kriminal litteraturen kan være med på å se verden med nye briller: «På et annet plan berører de eksistensielle spørsmål. I Ulvenatten forsøkte jeg – i thrillerens form – å problematisere temaet terrorisme. For hvem er nå egentlig terrorister – hvem kjemper en rettferdig kamp? I Bjørn Beltø-bøkene utfordrer jeg religionene – og da kanskje spesielt den kristne bibel: Hvorfor skal vi tro på det som står skrevet? I skjønnlitterær form leker jeg meg med alternative svar og forklaringer på hva som egentlig skjedde. Selv om svarene mine bare er en skjønnlitterær lek, utfordrer de forhåpentligvis også leseren til selv å tenke etter – om Bibelen og Kirken strengt tatt gir gode svar. På den måten mener jeg at også underholdningslitteraturen kan bidra til å gjøre oss til reflekterte mennesker. »

Tom Egeland. Bildet er hentet fra Dagbladet.

Begge understreker også underholdningsverdien og virkelighetsflukten man kan få fra krimbøker, men avskriver ikke dette som noe onde (det skulle jo bare mangle). Horst skriver: «Jeg tenker at helt i fra tidenes morgen har et av de viktigste elementene ved historiefortelling vært å underholde, og som underholdning har kriminallitteratur en egen vitalitet som drar leseren med inn i noe spennende og gjør ham eller henne i stand til å glemme alt omkring seg. Det dreier seg om å finne løsningen på en gåte; etterforskeren skal gjenopprette en orden som er blitt forstyrret, og i vår kaotiske virkelighet har en slik gjenopprettelse av lov og orden en appell til leseren.» Egeland ser ut til å være enig: «Når jeg skriver en roman, er det rett og slett fordi jeg vil fortelle en god historie. Underholde, utfordre og pirre leseren min.»

Alt i alt kan vi vel si at også for krimforfattere og kriminallitteratur er det mer enn en hensikt som ligger bak – både for leser og forfatter. Jeg håper dere setter pris på dette innblikket i to forfatters tanker om litteraturen, og jeg vil gjerne få høre hvorfor du leser kriminallitteratur!

5 kommentarer Legg til din

 1. Bokelskerinnen sier:

  Dette var et kjempeinteressant intervju, håper det kommer flere slike 🙂
  Jeg leser krim av flere årsaker:
  Det er en måte å koble av på, høres kanskje litt makabert ut siden det tross alt dreier seg om mord, men bøkene er ofte så spennende at jeg glemmer alt rundt meg og bare må lese videre.

  Krimsjangeren tar også ofte opp kritiske forhold i samfunnet. Presteskapet av Sonja Holterman, som nylig utkom, er et godt eksempel på det. Her er det omsorg for barn som står i fokus.

  Også liker jeg jo, merkelig nok, å bli skremt og det sørger ofte krimromanene for.

 2. astridterese sier:

  Et virkelig interessant intervju.
  Jeg leser også krim for å slappe av. Der er noe ukomplisert med krimlitteraturen som er både spennende og avslappende på en gang.

 3. Marte P.S. sier:

  Så kult at du har intervjua desse forfattarane!
  Eg les krim på grunn av virkelighetsflukta som dei nemner. Det er ikkje ofte eg les krim, men når eg først gjer det er det deilig å bli heilt oppslukt i ei spennande bok. 🙂

 4. Elin sier:

  Jeg må innrømme jeg ikke er så glad i krim bøker. hender jeg leser Agatha Christi men blir med det:) Jeg liker hennes måte å skrive på:)

 5. Silje sier:

  Interresante intervjuer. Jeg har tidligere lest en del krim og lurt litt på hvorfor jeg har likt det så godt, og det har ofte vært en sjanger man må «forsvare». Nå leser jeg mer fantasy og dystopiske bøker og det er nok av samme grunn. Det er deilig å bli oppslukt i en annen verden, boken drives mot noe, en slutt eller forløsning, de er ofte spennende, og de virkelig gode bøkene er som nevnt over et slags speilbilde av samfunnet. Det er ganske sjelden i norsk samtidslitteratur at annen skjønnlitteratur er politisk eller samfunnskritisk, men er heller innadvendt og tar for seg det sjelelige i enkeltindividet. Jeg foretrekker nok førstnevnte, selv om jeg har tenkt å lese mer av sistnevnte i det kommende året:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s