Ta vare på mamma

Det er ikke alltid det er nok å ha en god historie, om man ikke klarer å fortelle den. Jeg har lest Ta vare på mamma. 

Den sør-koreanske forfatteren Shin Kyung-Sook har oppnådd suksess verden rundt med sin roman om en mamma som forsvinner. Boken jeg har lest kom først ut i 2008 på koreansk, og kom i fjor ut her til lands. Eksemplaret jeg har lest kommer fra Forlaget Press.

Moren, som åpenbart har vært hjertet for denne familien, forsvinner plutselig; hva skjer da med resten av familien? Vi dras gjennom utallige følelser enhver kan kjenne seg igjen i; selvbebreidelse, sorg, frustrasjon, sinne osv.

«Din kone, stakkars, som ikke en engang sov skikkelig … Nå var din kone forsvunnet, og kanskje hadde hun fortsatt oppsamlede rester av uoppløst sovemedisin lagret i hjernen.»

Jeg synes det er veldig morsomt å lese litteratur fra andre kanter av verden, de er som regel litt annerledes enn våre. Allikevel er jeg ikke like overstrømmende begeistret for denne boken som tydeligvis resten av verden er, om vi skal tro all rosen forlaget har printet på omslaget.

Det første som skurrer er formen denne er skrevet i. Du. Jeg føler meg ikke truffet av den direkte tonen fortelleren her bruker, jeg blir heller forvirret – for å si det mildt. Å bli fortalt hva «jeg» følte og hvordan «jeg» hadde det, nei, noe skurrer i ørene mine. Det veksles også mellom hvem som forteller og hvem det fortelles til. Det er ikke «du» hele tiden, men disse vekslingene blir også skrekkelig rotete til tider. Heller ikke språket har en god flyt, og det er flere steder der man skulle lest gjennom en gang eller to ekstra. Det er unødvendig mye knoting, frem og tilbake og at forfatteren hadde godt av en litt stødigere måte å fortelle på, da hadde også fortellingen tredd tydeligere frem.

For, jeg liker historien, men ikke måten den fortelles på. Jeg blir dermed usikker på om jeg liker boken eller ikke, og sitter igjen med blandede følelser og er langt fra overstrømmende ros. Følelsene som romanen vekker er genuint menneskelige, og jeg ser dermed potensialet for suksess verden rundt; historien er god – men det hele faller som sagt sammen da måten det hele fortelles på ikke fungerer.

4 kommentarer Legg til din

 1. Elin sier:

  Aldri hørt om boken før, takk for tips:)

 2. Isabella sier:

  Spennende å høre om en ny bok 🙂

  God helg!

 3. Berit sier:

  Jeg kunne ikke sagt det bedre selv! Jeg synes heller ikke dette er ei bok det er lett å like, selv om jeg helt klart ser at det er sider ved den som er bra… Synes det er litt rart at det ikke er flere som har stilt spørsmål ved om den virkelig er så fantastisk? Historien ligger jo der, men som du sier, er det noe «feil» med måten den formidles på.

 4. Nina C. sier:

  Bra omtale!=) Har nylig lest en bok som er bestselger I USA bl.a ,men som denne boka så ligger historien der og den er bra,men den faller sammen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s