Et møte med Märta Tikkanen

Med varme, kraftige ord snakker hun om alle sider av sitt liv. Fortsatt er Märta Tikkanen en kraftfull, personlig og uredd kvinne.

Det er over 40 år siden Märta Tikkanen debuterte, det er 5 år mindre siden hun slo gjennom og vakte oppsikt med sin Menn kan ikke voldtas og det 28 år siden hennes ektemann, Henrik Tikkanen, som voldte henne mye glede og smerte, døde. Allikevel er Märta Tikkanen en sterk kvinne med mye på hjertet.

I går kveld var Märta flydd inn fra Finland for å snakke i Studentersamfunnet og jeg hadde selvfølgelig lest både Århundrets kjærlighetssaga og Menn kan ikke voldtas for å være forberedt. I hovedsak kom hun for å snakke om sin nyeste roman Emma og Uno, men det finnes ingen grenser for hva Tikkanen vil dele.

Foto: Nora Nordskar Hoel

Hun har ikke mistet kraften, hun har ikke mistet troen på kjærligheten og hun har ikke mistet evnen til å snakke. Selv sier hun at for å kunne snakke om de vanskeligste tingene, de tingene en ikke en gang vil snakke med sin nærmeste familie om, må hun bearbeide det gjennom skrivingen. Den skaper distanse til det vanskelige i eget liv, sier Tikkanen, og det tviler jeg ikke på når jeg leser bøkene hennes. Det hun forteller fremstår skremmende ærlig og upolert. Som hun selv sier om noen opplesninger fra bøkene sine: «Publikum gråter, men jag gråter inte.»

Som menneske er Märta Tikkanen fengslende og karismatisk. Hun er en liten, skjør kvinne – men hennes skarpe blikk og mange meninger gjør henne tøff samtidig som er personlig i de tekstene hvor vi bringes til det innerste inne av familien og forhold mennesker i mellom.

For mange har kanskje Tikkanen og resten av kvinnekampen gått litt i glemmeboken, men etter å ha lest bøkene hennes og hørt hennes kloke ord om hvordan mennesker fungerer (noe jeg tror vi kan lese om særlig i hennes To om forholdet med Henrik Tikkanen) er jeg sikker på at vi alle har godt av å ikke glemme henne ellers hennes bøker.

Én kommentar Legg til din

  1. June sier:

    Så flott skildring! Eg trur eg må lese Århundrets kjærlighetssaga på nytt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s