Monolog er ikke monotont

Forrige søndag satt jeg hjemme på gården, hjemme fra en tur i snøen og hadde på radioen i bakgrunnen mens jeg pløyet meg gjennom avisene. På et punkt overtok radioen min oppmerksomhet.

Jeg hører definitivt mer enn andre (på min alder) på radio. Det går mye i p2 og jeg samler både voksen- og kulturpoeng i rasende fart. Det er mye spennende og lærerikt, men det er sjeldent noe suger meg så intenst inn som radioteaterets to siste sendinger. Fem monologer, første søndag om sinne, andre søndag var tittelen «skulle ønske jeg turte».

Radioteatret har altså de siste to ukene byttet ut de klassiske radioteatrene, og dette er et meget vellykket forsøk, spør du meg! Monologene er hentet fra samlinger skapt av Norsk skuespillersenter sammen med Norske dramatikeres forbund i et bidrag til å fremme nye, moderne monologer.

En monolog blir raskt intenst, og bringer oss ofte til det innerste av menneskesinnet – på godt og vondt. Den første bolken, om sinne, synes jeg var sterkere enn den neste. Spenningen var høyere og fremføringene mer intense. Man kunne rett og slett ikke la være å bli sittende og lytte, uten å gjøre noe annet. Slikt er en sjeldenhet i vår tid!

Jeg synes dette er en frisk, moderne og god satsning av Radioteatret. Jeg håper det ikke bare blir med dette, men de viser jo nyskapning også ellers (særlig med «Almenrausch – en radiohøring» som er knallgod og utfordrer det klassiske radioteateret). Dette er forandringer som kommer godt med, og som blir godt tatt i mot av litteraturelskende lyttere – og særlig i monologene, der teksten så til de grader kommer i fokus.

Selvfølgelig kan du også få høre disse intense tekstene; http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/827453/.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s