Litterær salong

De litterære salongene er ikke lenger særlig i vinden, men etter å ha tatt del i denne skrevne litterære salongen – skulle gjerne ha tatt meg en tur, om noen arrangerer. Jeg har lest Litterær salong.

Brit Bildøen er kanskje mest kjent som forfatter selv, men hun er også en lidenskapelig leser og det er denne gleden hun deler i sin bok Litterær salong. Boken kom ut 2009, men har i vinter kommet ut i pocket utgave i forbindelse med Bildøens 50års dag. Eksemplaret jeg har lest kommer fra forlaget, Samlaget.

Litterær salong gir Brit Bildøen et innblikk i ti av litteraturens største kvinnelige forfatteres forfatterskap. Tekstene gir oss smakebiter fra deres liv, bøker og mest av alt, Bildøens egen glede og engasjement. For nettopp dette enorme engasjementet og usjenerte begeistringen smitter momentant.

Allerede etter å ha lest om første forfatter ut, Gertrude Stein, var jeg solgt. Takket være Bildøen har jeg Stein nå liggende på nattbordet (og jeg forstår ikke stort må jeg innrømme). Også en bok av Carol Shields ble brakt tilbake fra biblioteket.

Om sitt eget prosjekt skriver Bildøen selv «Dette bokprosjektet er eit forsøk på å synleggjere forfattarskapar eller deler av forfatterskapar som fortener fleire lesarar eller betre lesingar.» Og det klarer hun riktig så bra. Jeg skal innrømme at ingen av disse damene har skrevet bøker jeg før har plukket opp. De fleste er kjente navn, ja, men ikke den type bøker jeg ellers leser. På et eller annet vis klarer Bildøen og overbevise, og som sagt, jeg er alt i gang. Hun har klart det!

«Alt er i rørsle, og får lov til å vere i rørsle, i denne romanen. Kvar setning lever og pustar. Den unge, skjøre, flyktige kvinnestemma, flakkande skuggar og flaksande duevenger, alt som kjem, blir borte og kjem igjen, å lese denne boka gjer en svimmel, og ikkje så lite lykkeleg.»

Som sitatet over (om Mercè Rodoreda) viser er Bildøens språk nært og lidenskapelig. Hun skriver personlig om sine leseerfaringer og det smitter. Dette er en herlig bok som gjør en nysgjerrig på bortglemte bøker, og er et godt bidrag til en ellers (overdominert) mannlig kanon.

2 kommentarer Legg til din

  1. tussi sier:

    Høres ut som en fortreffelig bok!

  2. Tilbaketråkk: Ida « Kasiopeiias bøker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s