Det litterære kvarter – 8.mars spesial

Sist torsdag var det tid for årets første litterære kvarter. Det var også kvinnedagen, så det hele resulterte i en helaften med snakk om kvinnelitteratur og slikt.

Først ut på scenen var Brit Bildøen, en forfatter jeg nettopp har hatt gleden av å stifte bekjentskap med. I hennes Litterær salong drar hun 10 kvinnelige forfattere frem fra glemselen – men begrepet «kvinnelitteratur» er hun ikke nødvendigvis begeistret for. Bildøen sa selv at hun ønsker med sin bok å vise variasjonen innenfor form, tematikk, stemme etc. og at det at forfatteren er en kvinne, gir ikke nødvendigvis et resultat som kan samles i ett begrep. Hun nevnte også hvordan lesere, profesjonelle anmeldere så vel som «folk flest», forholder seg til ulike kjønn på ulik måte. Hvilke ord man bruker for å beskrive en kvinnes litteratur, eller hva man er opptatt av i en lesning, varierer fra hva en fokuserer på i litteratur skrevet av en mann.

Etter Bildøen var det en av de siste 30 årenes mest leste kvinnelige forfattere(?) Tove Nilsen sin tur. Litt pinlig berørt må jeg innrømme jeg ikke har lest noe av henne, men skal nå forsøke å få lest et eller annet.
Selv begynte hun som en opprørsk feminist som tvang kvinnelige forfattere inn på pensum. Men, som alt annet, virker det som om tiden har slepet ned brodden til Nilsen. Hun talte mye om egen skriving og betegnet det som et stadig forsøk på å komme bort fra merkelapper (f.eks. «kvinnelitteratur») og at det erfaringer gjort av forfatteren selv som strømmer ut i energier. Selv har Nilsen skrevet mye biografisk (…) men selv omtalte hun det ikke som et valg, men en nødvendighet. En velger ikke hva en skriver om. For Nilsen ligger spenningen i spillet som blir mellom skriving, diktning, sannhet osv. «Er det noe en forfatter kan så er det å ljuge», sa hun, men det vil alltids finnes noe som stammer tilbake fra en opplevd erfaring.

Kveldens eneste mann var debutanten Eirik Strandabø. Han er en tydeligvis meget(!) kreativ mann, som ikke virket helt komfortabel med å sitte i spotlighten på scenen. Men, Strandabø fikk lese fra sin kortprosasamling, VERDEN, forklart og det var en fin opplevelse. Hans tekster var vakre, og jeg likte særlig en tekst om origami. Forøvrig har han også en strålende fin blogg, med utallige uttrykk. Selv sa han «Hjertet mitt er blitt knust av mange forskjellige.»

Avslutningen på en (litt for lang?) kveld var Hanne Ørstavik. Hun var i samtale med en Grethe Syed. De fungerte ypperlig sammen! De begge var avslappende og skravlet i vei med store bokstaver. De hadde begge mange tanker om kvinner, litteratur og alt som hører med. Selv hevder Ørstavik at hun alltid forholder seg til sitt kjønn, men på en schizofren måte. Man kan ikke unnslippe å ta utgangspunkt i sine kvinnelige erfaringer – men man ønsker jo også å si noe om det allment menneskelige. Man erfarer gjennom litteraturen og romanen blir virkelig i oss, uttalte Ørstavik.

Da kvelden var omme (det var også en filosofidame som snakket om hvordan kvinner ikke får plass på pensumlister innenfor akademia) var klokken mange og rumpa sår. Men, alt i alt var det et variert og fint program med spennende damer (og mann). Slike arrangementer gir en alltid et lite spark bak for å få lest noen nye forfattere eller fler av en man nesten hadde glemt.

Én kommentar Legg til din

  1. astridterese sier:

    Det var noen setninger av hva du skriver her jeg bet meg merke i: «hvordan lesere, profesjonelle anmeldere så vel som “folk flest”, forholder seg til ulike kjønn på ulik måte. Hvilke ord man bruker for å beskrive en kvinnes litteratur, eller hva man er opptatt av i en lesning, varierer fra hva en fokuserer på i litteratur skrevet av en mann.»
    Jeg lurer på om jeg skriver anderledes om litteratur etter forfatterens kjønn, og hva forskjellen da består i. Det var noe jeg kjenner jeg må tenke litt på. Så flott å lese slike ting som en bærer med seg etterpå!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s