Før du sovner

den

 Til tross for at jeg ikke helt forstår boken – er jeg overbevist om at jeg liker det, og at jeg vil ha mer! Jeg har lest Før du sovner.

Da har også jeg endelig stiftet bekjentskap til Linn Ullmann som forfatter. Nei, jeg har ikke lest noe før nå, og det er nesten for dårlig. Men, det første møtet frister til mer; og når jeg snart skal hjem en tur skal jeg jammen meg låne med meg Det dyrebare til turen tilbake til Bergen med nattoget. Men nok om det. Boken jeg nå har lest er Før du sovner fra 1998. Dette var Ullmann sin første roman, og alt da høstet hun mye ros. Eksemplaret jeg har lest har stått en evighet i hyllen, men jeg tror den en gang ble kjøpt brukt.

Jeg synes dette er en vanskelig bok å skrive om. Jeg klarer ikke samle tankene mine, så der jeg kan la andre oppsummere for jeg lar jeg de gjøre det.
«Før du sovner er den unge Karin Bloms fortelling om seg selv og sin store, merkelige familie. I Karins verden glir fantasi og virkelighet nesten umerkelig over i hverandre. Hun forteller, forstyrrer, gjøgler og forfører – mens alle omkring henne beveger seg ubønnhørlig mot ensomheten.
Før du sovner er en roman som spenner fra New York på trettitallet til Oslo på nittitallet, gjennom en vifte av fantastiske historier, burleske opptrinn og stille alvor. Slik blir dette både en dannelsesroman og et familieportrett gjennom et århundre.»

Boken er springende og til tider er det vanskelig å skille det ene fra det andre og virkelighet fra fantasi. Men språket til Ullmann overbeviser i aller største grad, og jeg trekkes inn i boken. Det er flytende og lett, og til tross for at jeg føler jeg ikke helt skjønte boken – likte jeg det. Jeg sitter igjen med at jeg leste en forfatter med potensiale (som også ettertiden har vist), men som kanskje ikke helt har stokket historien sin riktig. Men, det gjør ikke at jeg liker boken så veldig mye mindre, bare enda mer nysgjerrig på hennes senere forfatterskap.

Pst! Jeg har lagt igjen boken hos en venninne, og har dermed ingen konkrete sitater og vise til, og det blir litt knapt. Beklager det, men slik må det bli når en vil dele en fin opplevelse.

4 kommentarer Legg til din

 1. romvesen sier:

  Jeg leste også nylig Linn Ullmann, den nyeste, og jeg vil også ha mer!

 2. Isabella sier:

  Måtte skrive denne ned, siden du likte den:) Har lest lite av Ullmann, så det må jeg gjøre noe med. Ha en fin torsdag:)

 3. siljeblomst sier:

  Du oppsummerer veldig godt de følelsene jeg satt igjen med da jeg leste den (da den kom ut…). En veldig god bok!

  God lørdag 🙂

 4. siljesols sier:

  Linn Ullmann må på listen min. Jeg har alltid vært mest nysgjerrig på boken Nåde, men kanskje det blir denne:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s