Med støv på hjernen

den

Ironisk og humoristisk om husmoren fra selveste husmorgullalderen. Kan suksessen vekkes igjen i dag? Jeg har lest Med støv på hjernen. 

Boken kom for første gang ut i 1958, og ble raskt en enorm salgsuksess. Kort tid etter ble boken filmatisert og salgene nådde nye høyder. 50 år senere kom boken ut i ny utgave, og det er en av disse jeg har lest. Denne boken er på pensum i Kvik204, og blir antakeligvis del av eksamensoppgaven min som skal skrives i Mai.

IMed støv på hjernenmøter vi Randi Svendsen en husmor, akkurat slik som du kan forestille deg. Hun vasker til krampen tar henne, steller for sin mann og oppfører seg akkurat så grusomt som det høres ut for oss i dag. Heldigvis har hun en venninne, Edna Grindheim (som spilles av selveste Wenche Foss i filmversjonen), som blåser i husarbeidet og heller flotter seg til for sin mann. Hun starter Radikale Husmødres Forening (RHF), og klarer på den måten også å vekke Randi fra å være husmor til å bli en sexy elsker for sin mann.

Boken ble altså skrevet midt i den tiden husmoren sto som sterkest, og det var få som ytret noen slags kritikk mot deres arbeid. Eva Ramm skiller seg dermed sterkt ut med sin ironiske snert, og det appellerte tydeligvis til folk også da. Idag er det jo helt uforståelig at det går an å leve på den måten, og på grunn av dette har nok ikke lenger boken den slagkraften Ramm sin humor hadde da. Boken er meget tynn og lettlest, og hadde det ikke vært for at jeg skal skrive om den senere, hadde den nok ikke satt særlig dype spor hos meg.

Én kommentar Legg til din

  1. Vi har nylig flyttet, kjøpt hus av noen eldre slektninger, og vi har tatt over nesten hele biblioteket deriblant har jeg merket med at «Med støv på hjernen» står her. Selv om den ikke satte dype spor hos deg kjenner jeg at lysten til å lese boken fortsatt er tilstede. Versjonen som vi har er en del år eldre, men jeg er ikke sikker på om det er førsteutgaven eller en noe nyere.

    Jeg har minner om at jeg syntes filmatiseringen var veldig morsom da jeg var ganske så ung. Tror neppe jeg forstod settingen handlingen utspilte seg i på den tiden 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s