Zulu

den

En fransk kriminalbok spekulerer i elendigheten i Sør-Afrika i moderne tid, og bader det hele i blod, aids og elendighet. Jeg har lest Zulu.

Den franske forfatteren Caryl Férey er et kjent thrillernavn i sitt hjemland. Her i Norge er Zulu hans første oversatte bok og den er utgitt på Aschehoug. Opprinnelig kom boken ut i 2008. Eksemplaret jeg har lest kommer fra forlaget.

Om bokens handling skriver forlaget: «Ali Neuman, sjef for kriminalpolitiet i Cape Town, prøver å finne en guttunge som har slått ned og ranet hans halvblinde mor. Så kommer meldingen om at Nancy Wiese, datteren til en landskjent rugbyspiller, er drept og sannsynligvis voldtatt. Obduksjonen viser spor av et nytt dop, et uvanlig afrodisiakum. Kort tid etter blir hennes svarte kjæreste funnet død, med det samme dopet i blodet.
Vi rives inn i et drama der linjer trekkes tilbake til både Apartheidregimet og de voldsomme interne motsetningene mellom sørafrikanere. Snart blir det også klart at det nye dopet er ment å fylle andre funksjoner enn man er vant til, og at det finnes mennesker som er villige til å gå svært langt for å nå sine mål.»

Aldri har jeg sett en slik oppvisning i bestialitet. Folk slaktes over en lav sko, og det er så mye elendighet samlet på ett sted at jeg blir litt overveldet. Ja, angivelig er det mye kriminalitet i Sør-Afrika, men jøye meg! Jeg må innrømme jeg sliter litt med å skille all elendigheten fra hverandre, og etter hvert glemmer jeg også hvem som lever og hvem som er drept.

Det denne boken har gitt meg er et spark i rompa for å lese litteratur fra Sør-Afrika. Som nevnt er Férey en fransk forfatter, men jeg skal definitivt sjekke ut mer fra landet han skriver om. Det er pinlig hvor lite jeg kan om de uenighetene som har vært og fortsatt hjemsøker landet.

At Zulu har vunnet en rekke priser i hjemlandet er for meg overraskende. Som allerede påpekt drukner historien i elendigheten for meg, og jeg vet ikke hvorfor – men jeg klarer aldri helt å få grep om historien. Jeg synes deler av plottet er veldig spennende (og skremmende!), men det forsvinner dessverre. Bokens åpning og avslutning er god – men midt i er det hele et stort blod bad, og når slikt vinner priser blir jeg litt redd for at menneskene nå trenger så mye bestialitet for å la seg underholde.

Én kommentar Legg til din

  1. Isabella sier:

    Ble så glad når jeg så at du hadde skrevet en omtale av boken, denne skal jeg lese:) Synd den ikke havnet helt opp i toppen, men jeg er så nysgjerrig på den. takk for omtalen og ha en flott søndag:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s