Elskede Sputnik

den

I en liten bok om kjærlighet og ensomhet viser Haruki Murakami sin magiske penn. Jeg har lest Elskede Sputnik

En av mine favoritt-forfattere, en japanske Haruki Murakami, skrev Elskede Sputnik i 1999. Først i 2010 kom boken ut på norsk, men hvorfor jeg har brukt to år på å endelig få lest den er et godt spørsmål! Eksemplaret jeg har lest ble kjøpt på butikken for noen måneder siden.

I denne boken blir vi fortalt om Sumire. Det er K. som forteller; en ung lærer som er smått forelsket i sin gode venninne. Sumire på sin side gjengjelder dessverre ikke hans følelser; men forelsker seg plutselig hodestups i en eldre, gift kvinne, Miu. De reiser sammen til Europa, og K. vekkes en natt av en desperat telefon fra Miu; Sumire har forsvunnet.

Ganske lenge trodde jeg at denne boken ikke var helt i tråd med Murakami sitt typiske forfatterskap. Etter å ha lest1Q84forventer man parallelle verdener og andre uforklarlige ting. En Murakami entusiast blir ikke skuffet – det trer bare inn i boken litt senere enn normalt, og den avsluttes litt for tidlig. Som regel skriver Murakami lenger bøker enn dette (ca250s) og jeg hadde gjerne et par hundre sider til. Da hadde det kanskje også vært mulig å komme med en slags forklaring?

Fordi det er det som er spennende (og til tider litt frustrerende) med Murakami sine bøker. De er skrudde på en fantastisk måte; men en sitter igjen med spørsmål, og en følelse av at noe akkurat glipper ut mellom fingrene dine.

«Det største problemet ditt er at du ennå ikke vet hva slags fiksjon du befinner deg i. Plottet er ukjent og sjangeren uklar. Alt du vet, er navnet på hovedpersonen. Men like fullt er denne nye fiksjonen allerede i ferd med å forandre deg, og det på en høyst reell måte. Etter hvert kommer den nok til å fungere slik som den skal, slik at den besytter deg, og da vil du også begynne å se omrisset av din nye verden. Men det har ikke skjedd ennå. Og der ligger det selvsagt også en fare.»
«Den gamle girkassa er borte, og den nye som skal erstatte den, fungerer ikke som den skal ennå. Likevel fortsetter motoren å surre på tomgang, er det noe slikt du mener?»
«Antakeligvis.»

Elskede Sputnik er et fint gjensyn med Murakami for oss som allerede elsker han. Allikevel vil jeg ikke anbefale den som den beste for den som skal bli kjent med hans forfatterskap. Men, boken er god og forteller om kjærlighet, ensomhet og aksept eller mangel på sådan.

2 kommentarer Legg til din

  1. Gråbekka sier:

    Takk for at du har fått øynene mine opp for en ny forfatter:) skal virkelig sjekke ut bøkene:) Likte bokomslaget, elsker jo søte puser:) Ha en flott dag!:)

  2. Lise Grimnes sier:

    Hei! Dette var ikke den beste Murakamiboka, men det var mye fint der. Synes jeg. :o) Har skrevet om den her:
    http://knirk.no/2010/03/elskede-sputnik/

    God helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s