Tvang

den

I en utilslørt roman får vi glimt fra en ung kvinnes liv der mye er vanskelig. Litteraturen har stor plass, og kampen for å skrive er større enn noe annet. Jeg har lest Tvang

Kristin Marie Berstad debuterte i 2008 med boken Tvang. Hun har bakgrunn fra nordisk litteratur ved UiO og skrivekunstakademiet. Eksemplaret jeg har lest ble kjøpt sist høst.

Tvang er skrevet i dagboksform, kort og fragmentarisk – men tegner allikevel et helhetlig bilde av en ung kvinne som nylig har flyttet til Oslo for å rendyrke drømmen om å bli forfatter. Hun plages av tilbakevendende angst og har en rekke tvangstanker som gjør livet vanskelig å leve. En voldtekt på 18årsdagen er også en gjennomgripende hendelse som setter preg i en ung kvinnes liv.

Dette er en sånn jeg bok jeg liker. Det er rått og utilslørt – samtidig som det virker upusset og direkte. Det er en vanskelig bok å si om er «virkelig» eller oppdiktet, men når det kommer til stykket spiller det vel egentlig ingen rolle. Allikevel er det umulig å la være når hovedpersonen skriver på en tekst kalt nettopp «Tvang» og har en identisk bakgrunn som forfatteren selv. Selvbiografisk eller ikke; det er en god bok. Berstad skriver fengslende om seksualitet, angst og tvang.

Men det er ikke en bok som bare handler om store, vanskelige ting. Berstad skriver også mye om litteratur generelt og om viktigheten ved å skrive.

 Jeg har skrevet for mye. Bare jeg forsøker å skrive litt i notatboka, skjelver jeg på hånda. Når jeg mister skriveevnen, mister jeg min verdi, jeg kunne like godt ha vært død.

Til tross for at skrivingen er alt som gir mening for jeg-et, er også skrivingen noe av det vanskeligste, som gjør livet så vanskelig. Boken fanger godt den sterke dragningen mot to ulike livsløp som splitter selvet. Å være forfatter er ikke noe man velger, men noe man må gjøre – akkurat som tvangstanker.

2 kommentarer Legg til din

  1. Melusine sier:

    Virker som en bok jeg kunne tenke meg å lese 🙂

  2. Gråbekka sier:

    Denne må på leselisten min:) Flott anmeldelse:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s