Karin og Kareem

den

En natt kan være med på å forandre ens liv. Hjelpe en å finne retning på livet og hvilken vei en skal gå. Det kan fort bli klisjéfylt, men Øybø lykkes godt med sin bok. Jeg har lest Karin og Kareem.

Mattis Øybø er mest kjent for boken Alle ting skinner, en bok jeg har forsøkt å lese, men aldri helt fikk grepet om. Allikevel plukket jeg med meg hans bok fra 2009 på et salg for noen dager siden. Karin og Kareem er utgitt på Forlaget Oktober.

I boken møter vi Karin og Kareem. Karin er en vakker kvinne som alltid har fått hva enn hun vil ha uten å jobbe for det. Nå har hun også fått sine fem minutter som kjendis, da hennes tidligere kjæreste har lagt ut et filmklipp av hun som gir han en blow-job. Kareem er filmskaper og tilbake i Norge for å snakke om sin gjennombruddsfilm; «den første filmen fra det nye Irak». De to møtes ved tilfeldigheter, og finner noe i hverandre iløpet av én natt i Oslos gater.

Øybø er en dyktig forfatter som klarer å flette sammen de to skjebnene på en nesten umerkelig måte. Han veksler fint mellom handlingstiden og betydningsfulle hendelser i Kareem og Karins liv. Det hele flyter fremover uten å bli for klisjéfylt. For det er en historie som kan vippe over til nettopp å bli det; to tilfeldige mennesker som møtes for en kort tid og forandrer hverandres liv. Men jeg opplever ikke boken slik.

Øybø klarer å fange det fine og skjøre i et møte mellom to mennesker. Hans karakterer er troverdige og sterke og han skaper en gjenkjennelse – menneskelighet. Det er også diskusjoner om film, politikk og litteratur; om hvem man er og hvem man skulle ønske at man var. Særlig avslutningen har også rom for både ironi og å ha beina godt plantet i virkeligheten; som redder Karin og Kareem fra å bare bli en bok om livsomveltende kjærlighet – men heller en bok om livets små underfundige tilfeldigheter.

2 kommentarer Legg til din

  1. Nina C. sier:

    Fin omtale:) Virker som en bra bok!

  2. Melusine sier:

    Virker som en god historie 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s