Det fine som flyter forbi

Gjennom enkelt språk forteller Løkås fint om hvordan det er å være en 13 år gammel gutt i et belastet miljø i storbyen London. Jeg har lest Det fine som flyter forbi.

Ida Løkås vant Schibsted sin romankonkurranse, og får i morgen utgitt sin første roman. Løkås har en master i skrivekunst fra Kingston University. Det var skisser fra dette studiet som ligger til grunn for denne boken. Eksemplaret jeg har lest kommer fra forlaget.

I Det fine som flyter forbi følger vi 13, snart 14, år gamle Jamie. Han lever i et av Londons belastede trygdeområder og får sommerferien til å gå ved å drive dank. Han flørter med eldre jenter, drikker og røyker, mens han hjemme får bank av stefaren og stifter bekjentskap med Mr. Allen – en gammel mann som lever i samme hus som Jamie.

Det er ikke alltid lett å være en 13 år gammel gutt, og jeg tror ikke det er alle 27 år gamle norske jenter som klarer å skrive bra om det heller. Men det klarer Løkås godt. Språket flyter fint, og reflekterer godt Jamies personlighet. Det er enkelt og rett frem; slik han selv er.

Og hvorfor kan de ikke henge opp noen som faktisk sier noe viktig? Som foreksempel: «Arbeidsløse datareperatører er drittsekker.» «Ikke drikk mer enn fire bokser White Star hvis du ikke har lyst til å kaste opp.» Og på det største skiltet bør det stå: «Hva du enn gjør, fall aldri for ei jente oppkalt etter en tegneseriefigur, hun vil vise seg å være like falsk som et eventyr.»

Løkås klarer også å fange sårheten som er å finne i en hver person; uansett hvor tøft ytre de har. Særlig skildres dette gjennom bekjentskapet med Mr. Allen, der Jamie blir kjent med noe annet enn kun hans egen, tiltaksløse bekjentsskapskrets, og hans forhold til sin mor.

Boken er nokså kort og lettlest, men rommer allikevel mer enn handlingen skulle tilsi. Løkås har skrevet en fin debut, og jeg ser frem til å følge hennes fortfatterskap – jeg leser gjerne mer fra Londons (nesten) tapte sjeler!

3 kommentarer Legg til din

  1. Fin omtale av denne boken:-) Jeg holder på å lese den og er kommet ca halvveis og liker den kjempegodt. Ha en fn dag!

    Beathesbokhylle

  2. Lise Grimnes sier:

    Denne gleder jeg meg til å lese.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s