På godt og ondt – et vanskelig valg

Noen ganger varer det alt for kort – mens andre ganger kunne det ikke ha sluttet fort nok. Innenfor litteraturen finner man alle variasjoner innen for dette feltet. Det første er selvsagt å foretrekke.

Å lese en bok er ikke gjort i en vending. Selvfølgelig finnes det de bøkene med lite skrift på hver side og som kan leses i løpet av noen timer. Men bøker flest, og da snakker jeg egentlig om romaner, krever en del tid. Og når du har bestemt deg for å bruke ganske mange timer av din tid her i verden på noen andres tekst bør det være verdt det.

Mellom børs og katedral er et begrep om forlagenes posisjon innen litteraturformidling. Man skal selge bøker som får det til å gå økonomisk rundt, og gjerne tjene store beløp på det. Samtidig skal man selge den gode litteraturen, men den har dessverre en tendens til å ikke tale til de som kjøper bøker – i alle fall ikke «den store hopen». Så hvordan skal man finne balansen?

Når jeg, eller du, velger den neste boken å bruke tid på kan valget baseres på ulike ting. Ofte har forlagenes reklame en finger med i spillet. Heldigvis utgis det mange gode bøker på et år, men det utgis også en god del bøker som vi kunne fint klart oss uten. Selvfølgelig er smaken som baken og alt det der, men noe er faktisk ikke verdt å bruke tid på. I det siste har vi for eksempel sett hvordan diskusjonene har rast rundt Fifty shades of grey. Ikke en god bok på et eneste område skal vi tro anmelderne (jeg skal ikke lese den), bortsett fra at den har solgt 40 millioner eksemplarer i USA. For min del håper jeg det ligger noe mer enn disse tallene bak Gyldendals store satsing. Dessverre har jeg mine tvil.

Når jeg velger hva min neste bok skal være går jeg selvfølgelig inn med forventninger om at det er en god bok. Men, jeg skal være forført av annet enn enorme reklamekampanjer. Noen ganger må man erkjenne at det ikke ble som forventet, men da får man starte på ny. Det er for mange gode bøker til å kaste bort tiden på de ikke fult så gode.

2 kommentarer Legg til din

  1. astridterese sier:

    Det er absolutt for mange bøker til å kaste bort tiden på de dårlge! Jeg ser at jeg nå som oftest velger bøker utfra tre ting; hva andre blogger skriver, forfatter eller at en forfatter jeg liker anbefaler en annen. den første gruppen er absolutt størst. Reklame irriterer meg, så jeg tror ikke jeg velger så mange bøker på grunn av det, men forlagenes liste over nye bøker er selvfølgelig til inspirasjon 🙂

  2. Knirk sier:

    Det er i grunnen en av de fine tingene med bokbloggere. Jeg tenker de leser så bredt, og merkelig få leser egentlig bare de store «hype»bøkene som alle snakker om. Sånn sett er vi kanskje med å stå litt i mot store salgssuksesser som overskygger annen litteratur?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s