Den danske piken

En roman om den første mannen som gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon og døde som en kvinne bringer spennende temaer som identitet og seksualitet til bordet. Jeg har lest Den danske piken.

David Ebershoff debuterte i 2000 med boken The Danish Girl som i år er oversatt og utgitt på norsk av Schibsted. Boken har vunnet flere priser, og det holdes i disse dager på å lage en film av historien der Nicole Kidman spiller hovedrollen. Eksemplaret jeg har lest kommer fra forlaget.

Den danske kunstneren Einar Wegener var den første i verden som gjennomførte en kjønnsskifteoperasjon. Gjennom mange år hadde han ikke følt seg hjemme i seg selv, og begynte etter hvert å undersøke sine kvinnelige sider. Med hjelp fra sin kone Gerda (Greta i boken) og mange møter med ulike leger som mente både det ene og det andre om hans tilstand fikk han tilslutt utført en kjønnsskifteoperasjon i 1930.  Einar døde som Lili Elbe i 1931. Det er denne historien som ligger til grunn for Davis Ebershoff roman.

Boken bringer ikke frem bare en interessant historie om et menneskes liv, men gir også et perspektiv til spørsmål knyttet til identitet og seksualitet. Ebershoff går ikke dypt inn i karakterens hode, men ønsker heller å vise problemene gjennom dialog (eller mangel på sådan) og handling mellom Einar/Lili og Greta. Sammen utforsker de Einars identitet og blir sakte men sikkert kjent med Lili. Særlig gjennom Gretas portretteringer (hun er maler) av den stille piken inviteres vi som lesere til å bli kjent med Lili.

Han kunne nesten kjenne noe bittert og varmt, og akkurat idet Einars tunge kom ut av munnen hans og mannen tok et siste skritt nærmere, akkurat i det øyeblikket da Einar skjønte at Lili var kommet for å bli og at Einar måtte forsvinne, akkurat da banket det kraftig på døren […]

Den norske oversettelsen synes jeg til tider halter, og den hadde hatt godt av enda en språkvask. Det er en del småfeil, og noen formuleringer som skurrer. Heldigvis er dette kun detaljer, og det overskygger ikke for historien. Det skal påpekes at Ebershoff har skrevet en roman, og ingen biografi – men å la den virkelige Lili Elbe forbli uberørt etter denne boken er umulig.

Ebershoffs bok forteller en sterk historie, og han klarer godt å formidle den fortidde frustrasjonen som befinner seg både i Greta og Einar. Samtidig formidles Lilis gleder og forelskelser troverdig – og det hele blir en sterk historie om hvordan identitet og kjønn er noe grunnleggende i ethvert menneske, som vi heldigvis idag har mulighet til å utforske i større grad enn i mellomkrigstidens Europa.

Én kommentar Legg til din

  1. Pi sier:

    Spennende tema. Denne tror jeg nesten jeg må lese.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s