Bursdagsbarnet – Roald Dahl

Roald Dahl er synonymt med barndomsmagi for meg. I dag ville han ha fylt 96 år, og jeg vil i den anledning rette fokuset mot den dyktige forfatteren.

Som allerede nevnt er det i hovedsak som barn jeg hadde et direkte forhold til Roald Dahls forfattterskap. Hvilken bok som en favoritt er umulig å velge – jeg likte både SVK, Heksene, Danny og den store fasanjakten… Og jeg kunne holdt på lenge. Hans forfatterskap hadde rom for barna selv, og at de voksne ikke alltid var like smarte.

I senere tid har jeg også hatt gleden av å oppdage Dahls «voksenlitteratur». Han har skrevet flere novellesamlinger og jeg har skaffet meg to. I tillegg har han skrevet to romaner, der den ene ligger på vent. Dette hadde vært en fin anledning og lese den for, men jeg tror dessverre ikke tiden strekker til akkurat nå. Heldigvis er det mulig å finne igjen noe av magien fra barnebøkene i hans andre verk også. Særlig novellen «Switch bitch» har en skruddhet som er uten om det vanlige.

Jeg håper alle har lest Roald Dahls barnebøker – men jeg synes det er på tide at han får litt mer oppmerksomhet som en forfatter for voksne også.

3 kommentarer Legg til din

  1. romvesen sier:

    Å, Roald Dahl! Leste alt av ham da jeg var liten. Var spesielt glad i ‘Heksene’. Har også lest litt av voksenlitteraturen hans – med skrekk og gru. Tror novella ‘Vertinnen’ er noe av det ekleste jeg har opplevd. Nylig leste jeg den novella hvor ei kvinne dreper mannen sin og parterer ham og legger ham i frysen, og når politiet kommer ber hun dem på middag – for de må jo være sultne stakkars – og da serverer hun dem bevismaterialet for mordet.

  2. astridterese sier:

    Jeg leste også Roald Dahl som liten og elsket hans fantastiske historier. Noen av bøkene har jeg lest om igjen som voksen og er fremdeles fascinert av de verdene han skaper. Mathilda er nok favoritten 🙂

  3. labben sier:

    Filmatiseringen av Heksene skremte livet av meg, men jeg elsket mange av bøkene hans. Jeg har lyst til å lese barnebøkene om igjen nå, men jeg leser gjerne også voksenbøkene hans. Jeg har en av novellesamlingene og leser litt i den innimellom =)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s