Bokbloggere, makt og kritikk

På bokbloggtreffet ble det arrangert en debatt omkring bokbloggeres rolle i offentligheten. I den forbindelse kom det opp flere interessante aspekter jeg har lyst til å si litt om.

Et lite knippe engasjerte bokbloggere

Da jeg startet denne bloggen for over to og et halvt år siden tenkte jeg lenge gjennom det. Jeg ville at dette skulle være noe varig og noe solid. Jeg hadde ambisjoner om å gjennomføre og skape noe ordentlig og givende, både for meg selv og mine lesere. Siden den gang har leserskaren vokst, jeg har blitt eldre, lest skrekkelig mye og fått litteraturvitenskap i bagasjen. Alt dette spiller inn på hvordan jeg er som blogger og hvordan jeg håndterer og leser bøkene.

Lavterskel
Bokblogger representerer et nytt sted å diskutere litteratur. Et av ordene som ofte dukker opp er «lavterskel». På bloggen er det lett å skrive, lett å lese og lett å legge igjen en kommentar. Atmosfæren (i alle fall blant oss bokbloggere (ja, jeg vet det er flere som har problemer med denne sekkebetegnelsen men…)) er imøtekommende og positiv og det er derfor et område det er enkelt å komme i kontakt med andre. Dessverre skaper ikke alltid dette spennende debatter. Selv har jeg merket meg at de innleggene jeg er mest fornøyd med blir lest av få (og kommentert av absolutt ingen), mens de litt mindre gode og gjennomarbeidede tekstene gir mye respons. I en perfekt verden skulle en selvfølgelig ønske at alle tekster var like gode, godt gjennomarbeidet og vekket engasjement – og at enhver leser som er  innom la igjen sin mening om saken. Slik er det ikke. Men, det er lettere å kommentere på en blogg, og slik skape en potensiell debatt, enn å skrive en kronikk i en avis som et svar på en bokanmeldelse.

Litteraturkritikk
For er det ikke nettopp disse bokanmeldelsene i avisen vi utfordrer? Selv som litteraturstudent synes jeg mange av litteraturtidsskriftene blir for tunge, omfattende og smale. I avisene møter man derimot på litt lettere omgang med litteraturen – altså er det de vi bokbloggere utfordrer? Under debatten sist helg påpekte kritiker Merete Granlund hvordan bokbloggerne utfordrer deres største problem; hvordan få betalt og anerkjennelse for deres jobb? Vi bokbloggere gjør dette på fritiden og får ikke annet enn noen gratis bøker (og det er ikke særlig i det store bildet), og vil ikke da avisene fristes til å bruke enda mindre penger på en «ordentlig» kritiker?
Selv synes jeg ikke alltid jeg er like flink til å skrive anmeldelser av bøker. Jeg har ikke tid til å gå for dypt inn i teksten, og det kan til tider bli litt for overfladisk. Men, dette er en personlig blogg, og derfor synes jeg det er greit å gi rom til hvilke følelser boken gir meg. Til tross for dette har jeg lånt en bok om nettopp å skrive gode anmeldelser, i håp om å bli litt flinkere.

Påvirkningskraft
Anne Iversen fra Schibsted forlag (som samarbeider aktivt med bloggere) snakket om hvordan bokbloggere har definisjonsmakt ovenfor leserne. En bok med tradisjonelt dårlig kvalitet kan hauses opp og bli bestselger, mens en bok kan slaktes før den kommer ut og dermed ha mistet sin sjanse før den en gang egentlig fikk den. Jeg kan forstå problematikken i dette, men personlig tar jeg ikke hensyn til verken forlaget eller forfatteren når jeg skriver min omtale. Det kan til tider kanskje være nådeløst, men sånn er det når man først slipper noe ut i offentligheten.
At ikke alle ikke synes dette er like lett er forståelig, og jeg skal si meg enig i at det er stas om min omtale av en bok blir brukt til f.eks. markedsføring. Men, det prinsippet bør ikke gå over min integritet – uansett om det er kjipt å skrive noe dårlig om en person/forlag man liker.

Det er mange spørsmål man kan stille seg når det kommer til bokbloggere, våre oppgaver og funksjon. Det reises også spørsmål om definisjonsmakt og sentrale litterære spørsmål som «hva er god litteratur»? Dette er spørsmål som diskuteres i det uendelige på alle nivåer innen samfunnet, og jeg tror at vi bokbloggere er bare enda et forum hvor slike ting kan diskuteres.

Her har forresten Knirk samlet alle innleggene som har kommet i etterkant av bokbloggtreffet. Mye interessant lesning!

9 kommentarer Legg til din

 1. May Brit sier:

  Jeg hadde ikke anledning til å delta i Bokbloggtreffet, men høres ut som det ble interessante debatter.

  Jeg synes «lavterskel» er helt greit. At vi bloggere ikke nødvendigvis er profesjonelle litteraturanmeldere gjør jo at omtaler gjenspeiler meningene til «oss vanlige». Og det er vi som kjøper bøker. En mer dyptgående kritikk er kjekt å lese etter at man har lest ei bok, om man er spesielt interessert. Synes jeg:)

 2. Jeg er usikker på hvem jeg egentlig utfordrer, kanskje jeg ikke egentlig ufordrer noen, men oppfordrer? Mitt fokus er nemlig bøker skrevet for ungdom/unge voksne og sjangeren fantasy, begge deler tilhører litteratur som ikke får spesielt mye oppmerksomhet gjennom tradisjonelle kanaler.

  Flott og inspirerende innspill til debatten 🙂

 3. Lise sier:

  “Selv har jeg merket meg at de innleggene jeg er mest fornøyd med blir lest av få (og kommentert av absolutt ingen), mens de litt mindre gode og gjennomarbeidede tekstene gir mye respons.”

  Det der er pussig! Jeg merker det selv også. Jeg husker jeg har lest noen tekster innenfor teori som handler om hvordan man leser. Artikkelforfatteren delte mellom to ulike måter å lese på (som hadde fine akademiske navn som jeg har glemt), men det ene gitt på en type breddelesning, at man leser mye, men overfladisk, at man skummer for informasjon og får med mye på kort tid (typisk internettlesning, digital lesning, surfe på nett osv). Den andre måten handler om dybdelesning og det å bruke tid på et innhold og forholde seg til det. Artikkelforfatteren mente at den ene måten å lese på var ikke kvalitativt bedre enn den andre, men at de handler om ulike ting, og at mennesket trenger å lære begge. Noe av intensjonen med artikkelen var å si at ungdom som lesere blir dårligere på dybdelesningsdelen, men behersker den andre veldig godt.

  Så kanskje det er noe der? At det krever noe annet av en bokbloggleser hvis han/hun skal lese lange, dype artikler, mens vi er gode på å scanne mange bokblogger på kort tid?

  1. Der tror jeg du berører noe vesentlig, Lise! Bokblogglesing blir oftest for meg når jeg har tid. Innimellom alt annet. Da scanner jeg helst lettfordøyelige bokomtaler og kommentarer for å få med meg hva som skjer. Tyngre, gjerne dypere innlegg om du vil, bokmerker jeg for å gå tilbake til senere når jeg får tid til å virkelig fordøye. Et konkret eksempel jeg faktisk husker er «Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant». Leselykke sin anmeldelse leste jeg fra start til mål der og da. Kort og konsis omtale og gav meg virkelig lyst til å lese boka. Lines Bibliotek har en helt annen omtale om boka – lang lang, og veldig god! Begge gav meg sitt – Leselykke en lyst til å lese boka der og da, Line en grundig, god og ustyrtelig morsom omtale som jeg måtte ta fram senere fordi den i utgangspunktet ble for drøy tidsmessig.

   Så ja, tilbake til utgangspunktet – jeg tror definitivt at det krever noe annet av en bokbloggleser dersom vedkommende skal lese lange, dype artikler. Internett er et kjapt medium, og nettopp derfor treffer kanskje de virkelig gode, gjennomarbeidede anmeldelsene ikke nødvendigvis like godt – selv om de kan være mye bedre skrevet i utgangspunktet. Jeg har også merket meg den snedige varianten av at dersom jeg virkelig skriver en lang, gjennomarbeidet og god omtale så får den rett og slett færre lesere…

   Jeg tror det er viktig å tenke igjennom sine egne ambisjoner. Hva vil jeg? Hvilken målgruppe definerer jeg som min? Bryr jeg meg om en målgruppe i det hele tatt? Spennende debatter etter bokbloggertreffet 🙂

 4. siljeblomst sier:

  Takk for sist 🙂
  Dette var et spennende og inspirerende innlegg. Du tar opp sentrale deler fra treffet og debatten på lørdag og kommer med mange interessante tanker rundt dem.

 5. Nina C. sier:

  Fint innlegg til debatten:) har så vidt begynt å tråle meg gjennom knirk sin liste over de ulike innleggene om har kommet i etter bokbloggertreffet og det er mange gode & bra innlegg(som din) 🙂

 6. Clementine sier:

  Tusen takk for veldig godt innlegg, Kasiopeiia. Mye spennde å gripe fatt i. Veldig gode kommentarer ovenfor. Syns det er interessant å diskutere lav terskel, lengde på innlegg og antall lesere, og har en liten kommentar til det.

  Jeg skriver gjerne litt lengre innlegg uansett, og noen ganger er det de aller lengste innleggene som blir lest mest – hvis de handler om kjente bøker eller forfattere vel og merke. Virker som om lange innlegg om populærer bøker eller bøker som er mye profilert får mange treff — men over tid. Jeg har mange som snubler inn i bloggen min fra søkemotorer som Google. Håpet mitt er jo at når de likevel kommer på besøk, har de lyst å lese et innlegg eller to til mens de først er der.

  Samtidig som jeg vet at hvis et innlegget er for heavy, blir det ikke lest, liker jeg å ha en del heavy innlegg for å gi bloggen en dybde. Andre innlegg forsøker jeg å åpne mer og invitere flere lesere inn i. Det er jo greit med en kombinasjon!!

  Om kommentarer på bloggen: Det Lise skriver om ulike type lesere er spennende. Det krever forskjellige ting av bokblogglesere. Den vanlige leser for meg i hvertfall, legger ikke igjen så mange kommentarer på bloggen. Det er uten tvil flest bokbloggere som kommenterer hos meg, og det setter jeg veldig pris på. Har tenkt en del på hvordan jeg skal få vanlige lesere inn i debatten, men det er ikke så lett. Tips mottas gjerne!!! Jeg har mange eldre lesere, og det er åpenbart ikke naturlig for dem å kommentere på en blogg.

  For meg er derfor målgruppe ganske viktig. Jeg skiller veldig tydelig mellom feed-back fra andre bokbloggere og fra andre, alminnelige lesere. Min målgruppe leser bloggen min flittig, men er ikke flink på tilbakemeldinger. Det skulle jeg gjerne forandre. Kanskje derfor jeg setter så pris på å være en del av et miljø der det er så mange interessante bokbloggere å diskutere med!!!

 7. Ingalill sier:

  Jeg har også tenkt på det med publikum – og får som dere andre flest kommentarer fra andre bloggere – selv om det av og til ramler inn et spørsmål utenfra, blir like paff hver gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s