Jentene fra balletten

Kan du alltid stole på de du kjenner? Vet du at de ikke vender deg ryggen om noe går galt? Psykologisk spenning driver Monika Yndstads krim fremover. Jeg har lest Jentene fra balletten.

Monika Yndestad kommer fra Os utenfor Bergen og har jobbet som krimjournalist i Bergens Avisen i flere år. Nå i høst har Yndestad skrevet sin første krim og i Jentene fra balletten finner vi tette bånd til Yndestads egen biografi. Boken er utgitt på Vigmostad & Bjørke og det er der jeg har fått mitt leseeksemplar fra.

Mina er 15 år, søt og flink uten å skille seg stort fra andre ungdommer. Så skjer det noe, og hun blir utagerende og selvdestruktiv. Foreldrene glipper taket og Mina er på vei inn i en mørk avgrunn.
I Bergen jobber Alice Bratt i Bergens Avisen som krimjournalist, og begynner å grave i begrepet «Jentene fra balletten». Det handler om unge jenter som til tross for å skulle ha alle forutsetninger for et godt liv, raser utenfor. På Os, der Mina bor, finner Alice flere ting som peker i en faretruende retning.

Dette er ingen krim med blod og ondskap i en virkelighetsfjern verden. Yndestad klarer nemlig å skape en medrivende historie ved å knytte det hele til det veldig gjenkjennelige og hjemlige. Det skremmende blir dermed at selv der utføres det utenkelige grusomme ting. Det skaper et press hele boken gjennom, som sitter litt igjen også etter boka er lukket.

Dette er ikke en bok du leser på grunn av vakkert språk og nydelige skildringer. Til tider er faktisk språket litt irriterende på grunn av bergensvarianter på bokmålet; «jenten» for eksempel. Heldigvis er det noe man kan overse, og man lar seg heller fanges av den nervepirrende stemningen. Beskrivelsene av det grusomme i disse bøkene får det til å grøsse oppover ryggen på en. Når det kommer til å skrive en medrivende historie har Yndestad lykkes. Hun tar tak i noe av det mest ubehagelige vi kjenner, alt det gale skjer innenfor vår kjente, «trygge» hverdag.

Dette er ikke en bok for de som liker krim bøkene med så mange lik og våpen at du ikke lenger har oversikt over alle drepte ved bokens slutt. Dette er en krim som smyger seg inn i hverdagen din og får deg til å være litt mer skeptisk, også til de du tror du kjenner best.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s