Et skudd i mørke kan bli et lykkeskudd!

Noen ganger opplever man noe større enn en selv, noen ganger blir man så innmari skuffet. Å leve med litteraturen er et vanskelig kjærlighetsforhold – det kan bringe med seg det beste og det verste. Valgene underveis avgjør.

Hvor finner du egentlig de bøkene du leser? Hva er det som gjør at du velger akkurat den ene boken fremfor tusenvis av andre? Selvfølgelig er det en uendelig rekke sammenhenger som spiller inn, men en del av de kan lett avdekkes.

Forlag bruker enorme formuer på å markedsføre utvalgte titler. Noen bøker skriker mot deg fra hvert eneste utstillingsvindu, reklameannonser og fyller opp mailboksen med like uslåelige tilbud hos alle bokhandlerkjedene. Dette er bare en bok du MÅ lese – for alle andre skal selvfølgelig også lese den.

Dette er ganske greit å forstå og forholde seg til. I tillegg kommer selvfølgelig utsendelsen av anmeldereksemplarer til anmeldere, og nå i de siste årene, oss bokbloggere. Noen velger kanskje å følge rådene fra en kjent, annerkjent anmelder i en «seriøs» avis, mens andre blir mer overbevist av en mer rett-fra-levra omtale som du kan finne på de fleste bokblogger.

Jeg kommer fra en lesende familie, og hver eneste jul får alle hver sin bok under treet. (Jeg innser at dette blir vanskeligere, og vanskeligere, mamma og pappa!) For tre år siden var det Knausgård sin første Min Kamp som lå under treet. Da hadde jeg ikke bitt meg særlig ved den, men den ble slukt – og så fulgte resten i tett følge.

Å lese noe som er spesielt valgt ut nettopp fordi personen som har valgt den tror at den passer for akkurat deg er noe eget. Det er noe annet enn å skyte i mørket og plukke med seg en bok på et tilbudsbord fordi omslaget er fint eller det er noen ord på baksiden som pirrer nysgjerrigheten.

Det finnes tusenvis av bøker, og det utgis flere hundre i Norge hvert eneste år. På et eller annen måte må man velge. Noen velger å melde seg inn i en bokklubb og lese det en får servert, andre velger å konsentrere seg om ett, gjerne avsluttet, forfatterskap. Vi tar alle våre valg, i håp om å treffe helt riktig og oppleve det fineste; perfekt litteratur.

5 kommentarer Legg til din

 1. Ingenting er som å finne ei bok som sluker både tid og sted! Jeg liker imidlertid også bomskudd, faktisk. Et bomskudd en gang i ny og ne får meg til å bli enda bedre kjent med mine egne lesepreferanser. Jeg lærer etterhvert hva som er god og dårlig litteratur og det gir meg en basis for å vurdere ei bok jeg nettopp har lest. «Hvorfor likte jeg boka?» … syns jeg ofte er vanskeligere å svare på enn «Hvorfor likte jeg ikke boka?». Jeg er i den heldige situasjon å ha en samboer med de samme lesepreferansene som meg, og er veldig enig med deg i at å få en bok spesielt utvalg til en selv – og at boka passer som hånd i hanske – er noe helt spesielt. Jeg roter rundt på både bokblogger, i aviser og på Amazon.com for å finne nye, spennende bøker og forfattere. Tidligere var det oftest anbefalinger fra sambo og to nære venner som vipper valgene mine i ene og andre retningen, nå er også bokbloggerne en viktig del av vurderingsfasen. Likevel kan jeg velge feil, og egentlig er jeg litt glad når det skjer også :o)

 2. Jeg finner bøker ut fra forfattere jeg vet jeg liker, men også anmeldere og andre jeg stoler på. Enkelte bokbloggere kan få meg til å lese hva som helst, fordi jeg stoler på smaken til den personen. Jussi Adler-Olsen leste jeg fordi en kunde i bokhandelen snakket så entusiastisk om hans bøker, så forslag kan komme fra mange steder.

 3. Nina C. sier:

  Flott tekst! Som du sier er det jo mye som spiller inn i valget på litteratur eller bok. Jeg selv er litt vinglete med valg av bøker og prøver å få lest mest av det som står i bokhylla. Men etter å begynt på biblioteket og se nyhetene tikkende inn har jeg falt for fristelsen å raske til meg en bok på vei hjem fra jobb. Men synes det er fint å få bøker til både bursdag og jul,men i det siste året har jeg ikke fått noe særlig bøker til jul eller bursdag. Kanskje folk er usikker på hva slags bøker man skal kjøpe til en bokelsker:)

 4. Julie sier:

  Jeg finner stort sett bøker på diverse nettsteder. Bokblogger er en stor grunn til at ønskelista blir lenger, men jeg er også flink til å søke meg frem til bøker utifra sjangre, forfattere osv. På goodreads, bokelskere og amazon er det fryktelig lett å finne noe interessant. 😉 Ellers er det jo en jevn strøm med anmeldereksemplarer, da…

 5. Karen sier:

  For et kjempefint innlegg! Jeg liker også å få bøker dersom jeg skjønner at her har noen valgt den ut nettopp fordi de tror den passer meg – det føles så fint, som om de har forstått meg på en ordentlig måte:) Utenom det velger jeg bøker som jeg leser anmeldelser av enten i Morgenbladet eller på blogger. Jeg får jo også med meg mange boknyheter pga. Tiger, da. Og så hører jeg på hva venner anbefaler, særlig de jeg vet jeg har omtrent samme smak som. Eller bare tusler rundt på bokhandler og kikker i kroker & kriker langt borte fra bestselgerbordene – eller i antikvariater. Dét er jo det aller beste, egentlig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s