Jeg tør ikke fly

Å gjøre opprør er ikke like enkelt i dag som det var på 70-tallet. Allikevel finnes det vel ett og annet vi kan ta med oss fra den gangen også idag. Jeg har lest Jeg tør ikke fly.

Erica Jong snudde opp ned på forestillinger om kvinners rettigheter og seksualitet med sin bok Jeg tør ikke fly. Både mamma og pappa nikket gjenkjennende da jeg dro frem denne boka. Den vakte stor oppsikt da den kom ut på begynnelsen av 70-tallet. Nå er den gitt ut på ny her til lands på Silke forlaget, og de står også for eksemplaret jeg har lest.

Jeg tør ikke fly møter vi Isadora Wing, en kvinne i slutten av 20 årene, med store psyiske problemer og gift for andre gang. Vi møter henne på vei til en psykoanalytikerkonferanse sammen med sin psykoanalytikermann. Ikke bare har hun angst for å fly, men hun møter igjen et stort antall av psykoanalytikerne hun har hatt opp gjennom årene og vi får dermed historier fra tidligere deler av livet hennes óg. På konferansen blir hun bergtatt av nok en mann og følger etter sin elsker Europa rundt.

Når det gjelder menn, har jeg alltid manglet en så enkel egenskap som forsiktighet, eller man kunne kanskje kalle det sunt folkevett. Når jeg møter en fyr som enhver annen kvinne med respekt for seg selv automatisk ville flykte lengst mulig bort fra, klarer jeg å finne noe tiltalende ved alle hans tvilsomme egenskaper, noe uimotståelig sjarmerende ved hans manier.

I begynnelsen er dette en morsom bok. Jung bryter med alle forventninger om kvinnelig sømmelighet, seksualitet og selvstendighet. Hun gjør narr av tendenser som var meget anerkjente på den tiden boken ble utgitt, som for eksempel psykoanalysen og akademia generelt. Dessverre blir boken alt for lang og jeg er så lei når jeg fortsatt har 100 sider igjen. Dette er en bok som er skrevet for å provosere og vekke samfunnet, og dermed får den ikke samme slagkraften idag.

Det er en morsom bok om man har fascinasjon for kvinnesak og seksualitetens frigjøring, men ikke forvent det samme som en kunne gjøre da boken kom. I dag er det sex på alle kanter og når Fifty Shades of Gray så å blitt allemannseie skal det litt mer til for å sjokkere enn dette (tiltider) grisesnakket. Men for all del, jeg vil ikke redusere dette til en bok som kun handler om sex, kvinnelighet og individets frihet er også sentralt, men i bokens langdryge sider er det fort gjort å glemme det litt.

Én kommentar Legg til din

 1. Dez sier:

  Det var i første omgang tittelen som gjorde meg nysgjerrig på boken og din omtale – fikk lyst til å vite grunnen til denne redselen for ikke å «fly».

  Allerede kort inni handlingsreferatet ditt slo det meg at kvinnen i boken ikke virket så redd for å fly, ettersom hun så hurtig kunne bli med en ny og ukjent mann Europa rundt. Det ligger ikke akkurat mye redsel i en slik handling.

  Men, redselen hennes ligger kanskje i andre områder.
  Ble nysgjerrig på boken – spesielt ettersom den er kjent fra 70-tallet som en oppsiktsvekkende bok.

  Ha en fortsatt fin weekend!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s