Forfatterne kommer med Gyldendal

Et av landets største forlag hadde i går invitert til høsten bokmøte. Det var twist på bordene, bøker i poser og en fin samling med varierte forfattere.

Jeg vil få rose Gyldendal for deres konsept – forfatterne kommer. Her har de valgt ut et lite knippe fra høstens katalog og presenterer kun disse, i stedet for et ras med titler som blir ramset opp – den ene «hysterisk morsom» og den andre «MÅ du bare lese». Selv om det ikke nødvendigvis er mine personlige favoritter som er plukket ut, er det alltid interessant å få høre forfattere snakke om sin bok med entusiasme og glede. Slikt smitter!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

I år var det 9 bøker som var valgt ut. Den første, som hadde stor appell til salen (og antakeligvis deres kunder) og litt mindre til meg, var 100% bergenser. Her er det mye kuriosa om bergensere, språket og historien. For en stakar student som bare er innom byen noen få år, tviholder jeg nok på østlendingstatusen min og styrer unna denne hyllesten. Heller ikke den neste boken appelerte til meg. Som en singel, ung studine håper jeg det fortsatt er mange år til jeg må krype til korset og kjøpe Eva Tryti sine beste råd om samliv. Men for all del, hun fremsto meget sympatisk og har nok noe å komme med – for den som trenger slikt.

Det var flere krim-titler som ble presentert denne kvelden. Alexandra Beverfjord sin Kronprinsen kan jeg ikke vente med å kaste meg over og forventer en ny Annika Bengtzon i Beverfjords Agnes. Dette er krim vinklet gjennom journalistenes synspunkt – noe som er min favoritt. Derfor gleder jeg meg også til Jørn Lier Horst sin nye roman, der pressen har fått større plass enn i noen av hans tidligere bøker. Det blir mye krim på meg fremover, om jeg får fatt på Horst nye bok. Eirik Wekre var også innom og snakket om sin krim som tar utgangspunkt i utdelingen av Nobels fredspris til nettopp EU.

To tøffe menn har skrevet boken Krigshelten om Trond Bolle. En bølle som kom fra Vestby (samme sted som jeg har vokst opp) men som viste seg å bli meget sentral i de norske, hemmelige styrkene i Afghanistan. Dette er en bok som forteller om Norge som krigsnasjon de siste 20 årene, gjennom én manns historie. Om disse gutta er like flinke til å skrive som de var til å snakke har jeg trua på denne!

To bøker som ble presentert har jeg allerede lest. Pedro Carmona-Alvarez og Heidi Linde. Sistnevnte fortalte om hennes ambisjoner om å skrive lett og tilgjengelig, men samtidig ivareta sårhet og ømhet. Om jeg synes hun lyktes kan du lese i min omtale av hennes siste bok Agnes i senga.

Sist ut var mannen bak Dronningens biografi, Ingar Sletten Kolloen. Han fortalte engasjert om drama, kjærlighet og en sterk kvinne. Jeg fikk faktisk litt lyst til å lese om hennes majestet, men aller øverst på lista havner den nok ikke.

Dette var en kort presentasjon av bøkene Gyldendal (og Tiden og Kolon) synes var verdt å presentere. Jeg vil i tillegg få legge til et par titler fra høstkatalogene deres. Tor Eystein Øverås’ essaysamling I dette landskap. Kirsten Hammanns Se på meg. Anlaug Sanderøds Ulvehunger. Ida Hegazi Høyer Under verden. Einar O. Risa Markineriet. Listene.

Én kommentar Legg til din

  1. Nina C. sier:

    Virker som en spennende tid fremover i bøkenes verden:)

    Forresten så har jeg gitt deg en pris på bloggen min ( http://ininasbokverden.wordpress.com/2012/10/28/awards/).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s