Jeg overlevde Treblinka

Andre verdenskrig var oppvisning i menneskelig ondskap. Jødene ble behandlet verre enn de verste parasitter. I en liten, enkel bok har Chil Rajchman samlet sine opplevelser. Jeg har lest Jeg overlevde Treblinka

Chil Rajchman ble født i 1914 og var en av seks barn i en jødisk familie fra den polske byen Lodz. Han havnet i utrydelsesleiren Treblinka, men var en noen meget få som overlevde. I høst har Font forlag utgitt hans nedtegnelser om hva som skjedd. Eksemplaret jeg har lest kommer fra forlaget.

Høsten 1942 havnet Rajchman i Treblinka. Der var han i over et år, kun tilfeldigheter gjorde at han ikke ble drept. Han var en av veldig få som overlevde et opprør i leiren. I boken forteller han sin opplevelse av hva som skjedde i en av de aller verste utrydelsesleirene under andre verdenskrig.

Språket til Rajchman er nærmest barnlig enkelt og lar lite forbli opp til leseren fantasi. Strengt tatt tror jeg man ikke en gang kan finne på noe så grusomt som det som skjedde i disse leirene, og vi trenger bøker som dette. Ikke for å bade i elendigheten og menneskers grusomhet, men for å ikke glemme og å anerkjenne at mennesker kan gjøre hva som helst.

Vi blir alle nedtrykt av denne tanken: I går levde våre kjære, nå er de alle døde.
Vi blir stående som forsteinet. Jeg gråter over det som er skjedd meg, over det jeg har opplevd.

Rajchman sin bok er liten og tynn, det går raskt å lese – men historiene man får høre og bildene som males for vårt indre øye forsvinner ikke. Dette er ingen bok som er skrevet med en intensjon om å rive med leseren, det er rent og naivt i fremstillingen. Jeg tror det er derfor, i tillegg til at det vi blir fortalt selvfølgelig er noe av det mest grusomme som kan skje i verden, boken gjør et så stort inntrykk. Det er bare en tilfeldig mann som ble offer for den mest systematiske ondskapen mennesker har klart å oppvise.

Blodet til titusener av ofre kan ikke hvile i fred. Det siger opp til overflaten.

2 kommentarer Legg til din

  1. Rose-Marie sier:

    Takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne boka! Jeg interesserer meg for andre verdenskrig generelt og jødenes historie spesielt, så denne boka må jeg få med meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s