Harold Frys utrolige pilgrimsferd

Sjarmerende og underholdene etter en litt tvilsom start. Når det hele reddes av noen virkningsfulle grep på slutten, og jeg anbefaler boken varmt. Jeg har lest Harold Frys utrolige pilgrimsferd.

Harold FryRachel Joyce er en rutinert hørespill forfatter. Nå har hun skrevet romanen Harold Frys utrolige pilgrimsferd, en bestselger oversatt til over 30 land. Her i Norge er det Aschehoug som står for oversettelsen, og det er også fra de jeg har fått mitt eksemplar.

Harold Fry er en pensjonert mann som ikke liker å stikke seg ut. Hverdagene går i ett, uten at verken han eller kona egentlig gjør noe som helst. En dag dukker det opp et brev i postkassen fra en kollega Harold jobbet med for mange år siden. Hun forsvant sporløst og sender nå en siste hilsen før hun skal dø. Da Harold går for å poste et brev tilbake er det plutselig ikke nok, han går videre og bestemmer seg raskt å gå hele veien fra Englands sørspiss til andre enden av landet.

Det er mange klassiske bilder som Rachel Joyces roman. Tanken om at det å gå kan både gjøre forandringer hos den som går men også for menneskeheten er klassisk. Det bærer også litt preg av et Espen Askeladd som plukker opp mye rart på veien og møter en rekke ulike skjebner.

I Cheltenham gav Harold bort vaskepulveret sitt til en student på vei inn i et vaskeri. Da han gikk forbi en kvinne fra Prestbury som ikke kunne finne nøkkelen sin, gav han henne lommelykten. Dagen etter lot han moren til et gråtende barn som hadde slått kneet sitt til blod, få plasteret og den antiseptiske salven. I forvirringen som oppstod gav han henne kammen sin også.

Han gjennomgår en rekke kvaler underveis på veien, og går gjennom den rene eufori og den svarteste håpløshet. Det er en bok som kan gi de som har lyst til å gjøre noe, men sitter fast i de gamle, trygge vanene et lite puff i veggen. Boken er sjarmerende, og jeg kan lett forestille meg at de som like Linda Olssons La meg synge deg stille sanger også kan like denne.

Det er en tradisjonell roman som går og går, men allikevel har den tatt et par originale grep ved bokens avslutning som løfter leseropplevelsen for min del. Dette er en bok jeg gjerne låner bort!

Andre bokbloggere har også lest:
Mettemor
Har du lest?

3 kommentarer Legg til din

  1. piggsvin sier:

    Denne hadde gått under radaren min. Takk for tipset 🙂

  2. Mettemor sier:

    Hei! Ikke en bok som revolusjonerer noenting, men som minner en på å leve, å tenke, å revurdere … Fint det òg. Takk for sist, forresten, det var moro å treffe deg.

  3. Bokofilia sier:

    Et leseeksemplar av denne ligger på nattbordet mitt. Skal spare den til juleferien da hodet bare skal fylles av lett underholdning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s