En uvanlig leser

Kort, lett og morsomt om hvordan litteraturen kan vinne ethvert hjerte og ta oss til fremmede steder. Selv en Dronning kan trollbindes. Jeg har lest En uvanlig leser.

Uvanlig leserAlan Bennett har skrevet en rekke bøker, skuespill og manus opp gjennom årene. I 2007 kom bestselgeren En uvanlig leser ut i Storbritannia og har siden den tid blitt oversatt til en rekke språk. Her til lands er boken utgitt på Pax og det var på flyttesalget deres jeg kjøpte med meg mitt eksemplar av boken.

Dronningen av England har i alle år skjøttet sine oppgaver upåklagelig og viet oppgavene sin fulle oppmerksomhet. En dag oppdager hun en bokbuss stående på baksiden av Buckingham Palace. På sine gamle dager begynner dermed Dronningen og lese, og hennes kongelige plikter blir forsømt, til stor frustrasjon for hennes stab.

– Jeg kan forstå Deres Majestets behov for tidsfordriv, sa han.
– Tidsfordriv? sa dronningen. Bøker er ikke tidsfordriv. De er om andre liv. Andre verdener. Så langt fra å trenge tidsfordriv, sir Kevin, ønsker man bare at man hadde mer tid. Hvis man trengte tidsfordriv, kunne man dra til New Zealand.

Bennett skriver vittig og presist, og man kjenner, som bokelsker, igjen litteraturens makt. Man lar seg suge inn i en annen verden og det kan forandre ens liv. Selv en gammel, erfaren dame som Dronningen selv. Selv har jeg egentlig ingen formening eller forestillinger om den engelske dronningen, men kan lett forestille meg at hun er en smule tørr, og ikke lar seg forsvinne inn i bøkenes magiske verden. Med humor og små sleivspark gjør Bennett dette til en sjarmerende bok og skaper nettopp en slik magisk verden.

Dette er en bok for alle som er glade i litteraturen og bøkers glede. Det er nok også en fiffig bok for alle monarkitilhengere, uten at jeg kan tale på deres vegne. Boken er sjarmerende, vittig og kort. Et fint lite lyspunkt om hva et dykk i bøkenes verden kan gi en.

Pst! Jeg liker forøvrig coveret også Meget godt!

2 kommentarer Legg til din

  1. Marte P.S. sier:

    Den høyrast fin ut! Eg òg likte coveret (tekoppen!) 🙂

  2. Enig med både deg og Marte, om både bok og omslag! 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s